Index Vakbarát Hírportál

Életveszélyessé vált a révi turistalátványosság

2022. január 3., hétfő 16:50

Leszakadt az erdélyi Sebes-Körös szurdokvölgyében található révi vízesés melletti mésztufa. A hatalmas kődarab a vízeséstől öt-tíz méterre zuhant a folyóba, és jelentősen elcsúfította a turistalátványosság környezetét.

Egy geológus kiemelte, hogy a mésztufa viszonylag instabil kőzet, könnyen leomlik, a mostani eset is természetes folyamat következménye lehet, amihez nagy mértékben hozzájárulhatott az utóbbi időszak csapadékos időjárása.

Pintér István, a Bihar megyei Salvamont-Salvaspeo Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálat vezetője elmondta, hogy 

a vízesés melletti kilátót mielőbb el kell bontani, az ahhoz vezető ösvényt pedig le kell zárni, mert életveszélyessé vált.

A tízméteres vízesésen a kiépített és látogatható Zichy-cseppkőbarlangból kilépő patak vize zuhan a Sebes-Körös medrébe. A vízesés és a Zichy-cseppkőbarlang a Királyerdő-hegységben, a Sebes-Körös szurdokvölgyében található. A változatos domborzati forma, a folyók, patakok és vízesések által formált vidék, a barlangok százai természetjárók tízezreit vonzzák a környékre évente.

Tavaly nyáron a világ egyik legszebb vízesésének tartott bánsági Bigér-vízesés óriási kőtömbje szakadt le hasonlóképpen.

(Maszol.ro)

(Borítókép: Wikipédia)

Rovatok