Index Vakbarát Hírportál

Ne tegyük messzire a kabátot, itt kopogtat újra a tél

2022. január 3., hétfő 06:20

Még többfelé mérhetnek 10 fok körüli hőmérsékletet a napokban, ugyanakkor az időjárás téliesebbre kezd fordulni. Az idő lehűl, a hét második felére pedig néhol mínuszok is lehetnek, és lesz olyan is, ahol fagypont körül alakul a maximum hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-nek eljuttatott középtávú előrejelzéséből. 

A közlemény szerint a héten napsütésre, esőre, néhol hózáporra érdemes készülni. 

   

Visszatér a hideg

Hétfőn erősen felhős időre lesz kilátás a nap első felében, majd északa átmenetileg csökken a felhőzet észak felől, így az északi megyékben pár órára kisüt a nap. Késő este az Észak-Dunántúlon újra növekszik a felhőzet és helyenként kisebb eső, zápor is előfordulhat.

A szél időnként megélénkül, északon meg is erősödik. A leghidegebb órákban mínusz 1 és plusz 8, míg délután plusz 8 és 14 fok között alakul a hőmérséklet.

Keddre virradóra hajnalban ködfoltok alakulhatnak ki, az ég napközben felhősebb lesz. Helyenként eső is lehetséges az ország északi és északkeleti felén. A szél több helyen is megerősödik, helyenként viharossá válik.

A minimumhőmérséklet mínusz 2 és plusz 6, a maximumhőmérséklet plusz 6 és 14 fok között várható, az alacsonyabb értéket északkeleten, a magasabbat a délnyugati tájakon mérhetik.

Szerdán több helyen várható eső, záporeső. Este és éjjel északnyugaton, illetve a hegyekben néhol havas eső, valamint hó is előfordulhat. Sokfelé élénk, helyenként erős, estétől időnként viharos szél lesz az Észak-Dunántúlon. A hajnali órákban plusz 2 és 9 fok várható.

Délután általában 6 és 12 fok között alakul a hőmérséklet, de a déli, délkeleti megyékben 13-16 fokot is mérhetnek.

Csütörtökön már hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, helyenként viszont még lehet zápor, hózápor. A szél többfelé is megerősödik. A minimum hőmérséklet mínusz 7 és  3, a maximumok 3 és 8 fok között alakulnak.

Ködfoltok péntek hajnalban is lehetnek, ám jelentős csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, a Kisalföld térségében néhol erős széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 7 és1 fok között alakul, de a fagyzugokban hidegebb is lehet.

A legmagasabb hőmérséklet többnyire 0 és 6 fok közé várható. 

Szombaton szórványosan előfordulhat csapadék, a jelenlegi kilátások szerint inkább hó. Hajnalban mínusz 8 és plusz 1, a délutáni órákban 0 és plusz 7 fok közötti értékeket mérhetnek.

Vasárnap hajnalban ismét lehetségesek ködfoltok. Az ég előreláthatólag felhősebb lesz, de kicsi az esélye számottevő csapadéknak. A minimumok mínusz 8 és 1, a maximumok 1 és 7 fok között alakulnak – derül ki az előrejelzésből.

(Borítókép: A ködös zúzmarás Szürkő-sziget Horány közelében 2021. december 8-án. Fotó: Mohai  Balázs / MTI)

Rovatok