Index Vakbarát Hírportál

Újra időpontfoglalás nélkül lehet oltakozni

2022. január 3., hétfő 15:39

Januárban minden csütörtöktől szombatig ismét időpontfoglalás nélkül lehet kérni a koronavírus elleni oltást a kórházi oltópontokon és a járásközponti szakrendelőkben – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője hétfőn a közmédiának.

Galgóczi Ágnes hozzátette: januárban a háziorvosoknál is oltási akciót szerveznek a hétvégéken; mint mondta, minden háziorvos egy-egy pénteket és szombatot kiválasztva a praxisába tartozó oltandókat védőoltásban részesítheti. 

A novemberben lezajlott oltási akcióhetek nagy sikerrel zajlottak, a harmadik oltások nagy része ekkor történt meg. Több mint hatmillióan megkapták az első oltást, és az oltottak több mint fele már a harmadikat is, ami nagyon fontos a járvány további megakadályozása, az omikron-variáns elterjedésének megakadályozása szempontjából

– idézi az MTI Galgóczi Ágnest. 

A szakember közölte: az 5–11 éves korosztály oltása is folyamatosan zajlik a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. Már több mint 61 ezren regisztráltak az oltásra; több mint 47 ezren megkapták az első dózist, és a héten sokan már a második oltást kapják. Az oltóanyag folyamatosan érkezik a gyermekek számára, de javasolt időpontot foglalni, ezt ide kattintva megteheti.

Galgóczi Ágnes közölte: a szennyvizekben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a vizsgált minták esetében lassú csökkenést mutat. Bíznak abban, hogy a járvány leszálló ágba kerül, és az oltásokkal a járvány továbbterjedése megakadályozható.

Mint megírtuk, az elmúlt napokban 5865 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 248 beteg. A kormányzat tájékoztatóoldalán hétfő reggel arról számoltak be: már 3,1 millióan kapták meg a harmadik oltást, csaknem negyvenezren haltak meg a járvány alatt. A járványügyi adatokról itt írtunk részletesen.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn elmondta: a koronavírus elvonta a figyelmet más betegségekről, amelyekkel idén mindenképpen ismét foglalkozni kellene; az influenzavírusnak két új törzse is kialakult; főként a két év alatti gyerekek, az idősek és a krónikus betegek vannak veszélyben.

(Borítókép: Megkapja egy férfi a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyag egyik adagját 2022. január 3-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok