Index Vakbarát Hírportál

Klímapolitikai tanulmánybemutatót tartott Jávor Benedek

2022. január 6., csütörtök 19:49

A közös klímapolitikai projektjének kutatási eredményeit összegző online tanulmánybemutatót tartott a Foundation for European Progressive Studies (FEPS), a Szociális Demokráciáért Intézet (SZDI) és a Megújuló Magyarországért Alapítvány (MMAA)

Karácsony Gergely főpolgármester előszavában kifejtette, hogy a zöld politikában az igazságot kell képviselni a különböző generációk között. 

A zöld politika a szociáldemokrácia 21. századi folytatása. A Földet fenn kell tartani a következő generációk számára. A zöld politika nem a gazdag országok luxusa, hanem a szegény országok esélye.

– jelentette ki a főpolgármester.

Andor László az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítvány főtitkára szorít Jávor Benedeknek, hogy a Green Deal ne csak egy szlogen legyen, hanem valósággá váljon. Andor szerint sokáig úgy tűnt, hogy az EU-nak ez a kérdéskör nem igazán sürgős. 2019-ben az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans feladatként kapta a Green Deal kidolgozását. „Ha valami papíron megszületik, abból még nem lesz hirtelen valóság. A szociálpolitikát is fel kell zárkóztatni, ehhez a projekthez.” – hangsúlyozta Andor László. A Szociális Demokráciáért Intézet élharcosa annak, hogy ez a vita egy irányba folyjon tovább.

Jávor Benedek félórás előadásban mutatta be a projektet

Miért is fontos az igazságos zöld átállás? A szakpolitikus elsőként a tanulmány kontextusáról ejtett szót. A klímaváltozás ma már az emberiség legnagyobb kihívása, de a szükséges szakpolitikai intézkedések társadalmi támogatottsága kulcskérdés.

Baloldali nézőpontból feladat a szolidaritás és a méltányosság érvényesítése is a zöld átállásnál. Fontos az EU szociális pillérének a megerősítése. A klímavédelmi intézkedések nálunk a felső középosztályt segítették, így az csak egy igen szűk körnél csapódott le.

– összegzett Jávor Benedek.

A Publicus Intézet kutatása szerint magyar polgárok is súlyos problémának érzékelik a klímaváltozást. Az emberek bíznak a zöld átmenet kedvező gazdasági hatásaiban, amelyektől reményeik szerint a társadalmi különbségek is csökkenhetnek hosszabb távon. A negatív következményektől sokkal kevesebben tartanak, de a megélhetési költségek növekedéséből származó aggodalom sokaknál jelen van. 

„Az alacsony jövedelmű társadalmi csoportok meggyőzése fontos cél. A zöld átállás korszerű, versenyképes munkahelyeket teremthet a megkérdezettek szerint. A többség nem tartja kielégítőnek a kormány klímapolitikáját. Az állam hangsúlyosabb szerepvállalása a zöld politikában elengedhetetlen volna” – jegyezte meg a Párbeszéd politikusa, korábbi európai parlamenti képviselő.

Előadásában öt átfogó energetikai fejlesztésről volt szó.

Jávor beszélt még a zöld energiaforradalomról (megújuló vidék, Igazságos Átállás Alap, zöld rezsicsökkentés sávos támogatási rendszer keretében, alap energiacsomag), ami minimálisan szükséges volna az emberhez méltó élethez. A reprezentáció második felében a klímajegy bevezetését (egységes elektronikus éves tömegközlekedési bérlet), a kerékpáros közlekedési alprogramot, a kistelepülési mobilitást és a zöld városi közlekedést ecsetelte az előadó.

Végezetül a fogyasztásalapú karbonadó bevezetésének szükségességéről volt szó. „A nagymértékű adó tud csak  hatni a kibocsátásra, ami 20-25 euro/tonna lenne Magyarországon. Az adók és a díjak célhoz kötöttsége rendkívül fontos. Igazságos Zöld Fordulat Alapot kell létrehozni, amiből csak a zöld átmenet programjait lehetne finanszírozni. Alapvető fontosságú lenne a zöld munkahelyteremtés klíma biztos, versenyképes munkahelyek létrehozása révén" – állapította meg Jávor Benedek, aki szerint egy Fenntarthatósági Minisztérium felállítására is szükség volna, amely mindenkit rá tudná szorítani a környezetvédelmi szabályok betartására.

Az előadást szakpolitikai kerekasztal-beszélgetés követte Szél Bernadett (független), Bősz Anett (DK), Nunkovics Tibor (Jobbik), Harangozó Tamás (MSZP), Schmuck Erzsébet (LMP), Urfi Miklós (Momentum) és Tordai Bence (Párbeszéd) országgyűlési képviselők részvételével.

(Borítókép: Jávor Benedek 2018. október 23-án, Budapesten. Fotó: Huszti István / Index)

Rovatok