Index Vakbarát Hírportál

Jelentősen nőtt a segélyhívások száma az ünnepek alatt

2022. január 6., csütörtök 06:28

Bár bőven akadt dolga a lelkisegély-nyújtó telefonszolgálatok önkénteseinek az adventi időszakban, a tévhitekkel ellentétben az öngyilkossággal kapcsolatos hívások nem szaporodtak meg. A járvány negatív hatása ugyanakkor még mindig tetten érhető, a gyász és a magány sokak ünnepére nyomta rá a bélyeget.

„Harminc százalékkal nőtt a lelkisegély-kérő telefonhívások száma az ünnepi időszakban” – tudta meg az Index a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) elnökétől. Dudás Erika elmondta: a korábbi tapasztalatok alapján csupán 15 százalékos emelkedésre számítottak, de a vártnál jóval több, naponta körülbelül nyolc-kilencszáz hívást fogadtak.

„A jelenség hátterében az állhat, hogy hazánkban szerencsére egyre többen mernek segítséget kérni, és abban is van egyfajta fejlődés, hogy egyre tájékozottabbak is vagyunk azon a téren, hogy ezt hol tehetjük meg” – kezdte lapunknak Dudás Erika.

Százból öt hívás öngyilkossággal kapcsolatos

A LESZ elnöke beszélt arról is, hogy a tévhitekkel ellentétben az ünnepek idején sem telefonálnak többen öngyilkos gondolatok miatt, ezek a hívások adventkor és az év más időszakaiban is a hívások mintegy három-öt százalékát teszik ki.

Ettől függetlenül szuicid képzetekről most is sokan számoltak be, az ünnepek ugyanis könnyen felerősítik az érzelmeket. Sokan ezeket a napokat is egyedül töltik, a magány és kilátástalanság közepette pedig már nem látják értelmét az életnek. Emellett előkerülhetnek a múltbéli szép emlékek, amelyek sebeket téphetnek fel. Minden hívást komolyan veszünk, súlyos esetben pedig lehetőségünk van intézményi rendszerbe, szakemberhez irányítani a bajbajutottakat, és a 112-es segélyhívóval is kapcsolatban állunk

– emelte ki a szakértő, megjegyezve, hogy gyakran hozzátartozók is telefonálnak, ha öngyilkosságra utaló jeleket fedeznek fel a családi, baráti körben.

A járvány árnyékában

A pandémia tavaly márciusi beköszöntése óta jelentősen megnőtt az igény a telefonos lelkisegély-szolgáltatásokra, a vírushívások pedig jól mutatták, hogy az egyes hullámok idején milyen problémákkal szembesült a társadalom.

Eleinte az izoláció, a külvilágtól való hirtelen elzárkózás okozott nehézséget, majd később a veszteséggel, gyásszal kapcsolatos beszélgetésekből is egyre több lett. Érdekes, hogy 2021 januárjától kezdve egészen mostanáig sok kérdést kapunk a koronavírus elleni védőoltásokra vonatkozóan, sokan osztották meg az ezzel kapcsolatos kételyeiket, félelmeiket. Minden esetben igyekszünk megnyugtató választ adni

– tette hozzá a LESZ elnöke, aki korábban arról is beszélt lapunknak, hogy az elmúlt időszakban a 18 év alatti hívók száma is jelentősen megnőtt, a háttérben elsősorban a digitális oktatást és az egyre fiatalabb korban jelentkező párkapcsolati problémákat sejtik.

A szövetség munkáját egyébként közel ötszáz önkéntes segíti, évente körülbelül 170 ezer hívást fogadnak. Az öngyilkossággal kapcsolatos beszélgetések mellett a krízishívások kezelése igényli a legnagyobb szakmai felkészültséget.

Ha baj van

Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok (LESZ) segélyvonalai: 116-123, 06 (80) 810-600

Az Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség (IMSZ) zöldszáma: 137-00

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: +36 (80) 20-55-20

(Borítókép: Index)

Rovatok