Index Vakbarát Hírportál

Hallgatókat toboroznak az oltatlan tanárok helyére

2022. január 7., péntek 19:18

Vannak tanárok, akik nem kívánják felvenni a koronavírus elleni vakcinát, így januártól már nem dolgozhatnak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felhívta a figyelmet arra, hogy egyes tankerületek, például a balassagyarmati, végzős egyetemi hallgatókat próbálnak toborozni óraadónak avagy részmunkaidős foglalkoztatásra is. A PDSZ szerint ez bizonyítja: a közoktatás tartalékai elfogytak, a kényszerűségből otthon ülő tanárokat már nem lehet pótolni szakavatott, rutinos pedagógusokkal – írja a Portfolio.

A munkavállalói érdekképviselet úgy véli: nincs jogszabályban rögzített lehetőség arra, hogy nappali szakos hallgatókkal például teljes munkaidős foglakoztatásra kössön munkaszerződést a közoktatási intézmény fenntartója.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete szerint nagyobb a baj, mint ahogy a közoktatásért is felelős tárca jelezte.

Nagy Erzsébet egyenesen az állította, hogy van olyan megyei jogú város, ahol bedől a kéttannyelvű angol oktatás. A PDSZ országos választmányának tagjához olyan információk is eljutottak, amelyek szerint pedagógiai asszisztenseket, tehát

tanári szakon diplomát nem szerzetteket is beküldenek a tanórára.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a műsorban arról beszélt, hogy Baranya és Vas megyében is égető a tanárhiány, így hallgatókkal próbálják meg ellátni az oktatási teendőket.

Rovatok