Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a figyelmeztetést: havazás és mínusz 8 fok is lehet

2022. január 8., szombat 06:23

Kellemesen hideg lesz ma, az ország több pontján várható havazás, mérsékelt marad a légmozgás.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szombaton a nap első felében a keleti országrészben és a Dunántúl keleti tájain többnyire erősen felhős, illetve borult idő várható, legfeljebb az északkeleti határ mentén lehet kevesebb felhő.

Az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén több helyen várható havazás, a keleti határszélen napközben havas eső is. 

Az ország többi részén vékony, szakadozott felhőzet lesz az égen, a Dunántúl északi felén lehet időszakosan több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 2 és  plusz 4 fok között alakul. Késő estére 0 és mínusz 8 fok közé csökken a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat három megyére, így Békésre, Csongrád-Csanádra és Hajdú-Biharra adott ki figyelmeztetést a mai napra vonatkozóan havazás miatt, ezeken a területeken 12 óra leforgása alatt több mint ötcentis hó hullhat. 

Fejfájás, ízületi panaszok

Szombaton kettősfronti hatásra lehet számítani, így a meleg- és a hidegfrontra érzékenyek körében is panaszok jelentkezhetnek. Emiatt felerősödhetnek a görcsös, a kopásos és a gyulladásos jellegű ízületi panaszok, migrén, fejfájás is előfordulhat, írja már az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzésében. Alvászavar, dekoncentráltság, tompaság, vérnyomás-ingadozás és keringési problémák egyaránt jelentkezhetnek, teszik hozzá.

Kitérnek a közlekedésre is. Azt írják, az Alföldön sokfelé fog havazni, de a Zemplénben és a Dunántúl délkeleti tájain is számítani kell kisebb havazásra, így ezeken a tájakon vizes, csúszós, latyakos, hókásás, havas utakra készülhetnek a közlekedők. A havazással érintett területeken romolhatnak a látási viszonyok.

 (via idokep.hu/met.hu)

(Borítókép: Deres pókháló egy növényen napfelkeltekor Nagykanizsa közelében 2021. október 25-én. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok