Index Vakbarát Hírportál

Jön a hó, a rendőrség is figyelmeztet

2022. január 8., szombat 17:01

Lesznek helyek, ahol akár 5-10 centiméternyi hó is hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat három megyére, így Békésre, Csongrád-Csanádra és Hajdú-Biharra adott ki figyelmeztetést szombat éjfélig havazás miatt, ezeken a területeken 12 óra leforgása alatt több mint ötcentis hó is hullhat. Az Alföldön és az Északi-középhegység keleti részén lehet többfelé számítani havazásra, a keleti határszélen néhol havas eső is előfordulhat, másutt nem valószínű számottevő csapadék.  

Éjjel a Tiszántúlt is fokozatosan elhagyja kelet felé a ciklon vastagabb felhőzete, egyre kevesebb helyen valószínű hószállingózás, havazás. Ezt követően az ország délkeleti felén főleg ködre, illetve rétegfelhőzetre számíthatunk. Vasárnap a Dunától keletre inkább réteg- és fátyolfelhőzet várható, a Dunántúl nagy részén vastagabb lehet a felhőzet, ott helyenként előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás, a nyugati megyékben elvétve havas eső, eső, ónos eső sem kizárt.

Az Alföldön néhol valószínű szitálás, hószállingózás. Az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye, arrafelé hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek. A Kisalföldön időnként megélénkülhet a déli szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában –9 és 0 fok között valószínű, délkeleten lesz a kevésbé hideg, az északkeleti völgyekben azonban néhol –10 fok alá hűl le a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap –1 és +4 fok között alakul.

Csak óvatosan autózzunk a havas tájakon!

A rendőrség is figyelmeztetést adott ki a havazás miatt. A police.hu oldalon az olvasható, hogy a Tiszántúlon várható intenzív havazásban romlanak a látási viszonyok, és ilyenkor kiemelten fontos a nagyobb követési távolság betartása, valamint a sebesség csökkentése.

Felhívják a figyelmet arra, hogy indulás előtt ügyeljünk a saját és általában a gépjárművek jól láthatóságára, a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer és az ablaktörlők ellenőrzésére, a jégkaparó, a jégoldó spray és a fagyálló ablakmosó folyadék meglétére. Mivel hosszabb menetidőre, lassabb haladási sebességre számíthatunk, ajánlott teletankolt járművel útnak indulni, illetve hólapátot, takarót, melegebb ruhadarabot, meleg italt, élelmiszert, és ha szükséges, gyógyszert is magunkkal vinni.

(Borítókép: Egy nő havat söpör le egy autóról Debrecenben 2021. december 13-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok