Index Vakbarát Hírportál

Kemény mínuszok jönnek, több megyében figyelmeztetést adtak ki

2022. január 9., vasárnap 06:26 | aznap frissítve

Vasárnap a déli órákig kisüthet a nap a Dunántúlon, a felhőzet ugyanakkor megvastagszik, az ég pedig erősen felhős, borult lesz – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.

A prognózis szerint réteg- és fátyolfelhőzetre érdemes számítani a Dunától keletre, míg délutántól elszórtan hószállingózás, illetve kisebb havazás is lehetséges a Nyugat-Dunántúlon, míg az Alpokalja térségében elvétve havas eső, eső vagy akár ónos eső is előfordulhat.

Néhol hószállingózás és ónos szitálás elképzelhető a ködös, rétegfelhős tájakon, az északkeleti megyékben azonban kisebb eséllyel lehet csapadék, a napsütést arrafelé fátyolfelhők szűrhetik, a Kisalföldön megélénkülhet a déli szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 1 és 3 fok között alakul, késő este általában mínusz 3 és 0 fok közti idő a valószínű, a hőmérő higanyszála északkeleten akár mínusz 7 fokig is süllyedhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint három megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki tartós, sűrű köd miatt:

Vasárnap reggel gyenge hószállingózás, néhol ónos szitálás is előfordulhat az Alföldön, főképp a középső országrészben, valamint a Tisza vonalának környékén délelőttig sűrű, zúzmarás köd kialakulása sem kizárt. 

Késő délelőtt, továbbá a déli óráktól a Dunántúl nyugati felén gyenge havazás, havas eső valószínű. Az Alpokalja térségében délután, este pedig kis valószínűséggel minimális mennyiségben ónos eső, fagyott eső is lehet. 

10 centinél is több hó esett

Az Időkép szerint az ország keleti, délkeleti részén néhol 10-15 centis hótakaró alakult ki a szombati havazás következtében. A hóvastagság vasárnap reggelig még tovább gyarapodott a Tiszától keletre fekvő tájakon.

(Borítókép: A ködös Mátra Parádsasvár közelében 2021. december 30-án. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok