Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter Orbán Viktor „grazi magánklinikás útjait” emlegeti

2022. január 9., vasárnap 10:22

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje reagált az arról szóló vádakra, melyek szerint magánosítaná az egészségügyet. Márki-Zay Péter az MZPercek szombati epizódjában pontról pontra ment végig a vádakon.

„Érdekes módon ma a Fidesz azzal támad, hogy én magánosítani szeretném az állami kórházakat Magyarországon. Ha a vád az, hogy modernizálni szeretnénk az egészségügyet, az áll” – kezdte Márki-Zay Péter az MZPercek legfrissebb epizódját.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt azzal folytatta, hogy nem szeretnék magánosítani a kórházakat, de ma is rengeteg magánkórház van Magyarországon, „ezek többnyire fideszes magánkórházak”.

A fekvőbeteg- és a járóbeteg-ellátás az, ahol óriási problémák vannak. Véleményem szerint a Fidesz szándékosan züllesztette le ezeket a területeket, hogy ő magánosítsa.

A politikus kifejtette, hogy „Orbán Viktoréknak az egészségügy üzlet”. Márki-Zay Péter bizalmas információkra hivatkozva közölte, hogy a Fidesz a választás után az egészségügy privatizálására készül.

A miniszterelnök-jelölt két példával igyekezett alátámasztani mondandóját, az egyik az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak készült tanulmány, amely Márki-Zay Péter szerint a magánbiztosítók bevonását vizsgálja az egészségügybe, a másik a Belügyminisztérium által 270 millió forintért rendelt tanulmány az egészségügy átalakításáról, amit a Boston Consulting Group állított össze.

A hódmezővásárhelyi polgármester hangsúlyozta:

Az állami egészségügyet akarjuk fejleszteni, és nem Orbán grazi magánklinikás útjait akarjuk biztosítani a magyar embereknek.

Később még egyszer megemlítette Grazot, amikor arról beszélt, hogy az embereknek a tb-járulékként befizetett pénzért is minőségi szolgáltatást kell kapniuk, nem saját zsebből fizetni a magánellátást, hanem „kapják meg, amit a fideszesek a magánkórházakban és a grazi magánklinikán megkapnak”.

Orbán Viktor állítólagos grazi magánklinikás útjai régi összeesküvés-elmélet a magyar közéletben, aminek valóságtartalmát semmi nem bizonyítja, viszont egy 2018-as kutatás alapján még a Fidesz szavazóinak negyede is elhiszi ezt a pletykát.

Árnyalta szavait Márki-Zay Péter

A miniszterelnök-jelölt ma Facebook-poszttal jelentkezett, amiben kiemelte:

Az Orbán Viktor egészségügyi állapotára és orvosi kezeléseire vonatkozó információk a törvény által védett személyes adatok. Ebben a tekintetben őt azonos jogok illetik meg minden magyar állampolgárral.

Márki-Zay Péter hozzátette: a kormányfő „a fideszes kiváltságosok vezetőjeként” megengedheti magának, hogy a „a világ bármelyik magánklinikáján kezeltesse magát Graztól Marbelláig, ahogy azt is, hogy magánrepülővel focimeccsekre járjon, illetve gyermekeit olyan méregdrága nyugati elitiskolákba járassa, amit hivatalos adózott jövedelméből aligha engedhetne meg magának”.

Az ellenzéki összefogás egészségügyi terveiről itt írtunk bővebben.

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2022. január 5-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok