Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter szimpatizánsai és a fideszesek is zöldet akarnak

2022. január 12., szerda 08:44

A budapestiek mintegy 31 százaléka váltana lakóhelyet 2022-ben, a költözni tervezők kétharmada ráadásul az agglomerációban keresne új otthont, míg a többiek a városon belül próbálkoznának – derült ki a Publicus Intézet legfrissebb felméréséből, melyet a Népszavának készített.

A felmérés szerint a válaszadók negyede azért nem tervez elköltözni, mert már most is zöldövezetben él. Pártszimpátia alapján leginkább a Márki-Zay Péterhez köthető Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Fidesz szimpatizánsai szeretnének zöld környezetbe menni, a fővároson belül a Jobbik támogatói költöznének. 

A legmobilisabbak a 29 év alatti megkérdezettek, akik városon belül majdnem annyian költöznének, mint az agglomerációba. 

Az emberek általában a kevés zöldet, valamint  a sok autót szokták említeni az elvándorlás fő okaként, a mostani felmérésből viszont kiderült, hogy már nem feltétlenül ez a fő motiváció.

Népszava által közzétett felmérés szerint arra a kérdésre, hogy az érintett letenne-e költözési szándékáról, amennyiben több zöld és kevesebb jármű lenne az autósforgalom esetleges visszaszorításával, a megkérdezettek 64 százaléka válaszolt nemmel.

Az agglomerációba szándékozók 78 százalékát viszont már egy zöld-ígéret sem lenne képes eltéríteni, a felmérés szerint leginkább a nyugdíjasok és a 29 év alattiak ingathatóak meg ezzel, a Népszava ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a panellakásban élők az átlagnál nagyobb hajlandóságot mutatnának a maradásra.

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2021. október 25-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok