Index Vakbarát Hírportál

Tombol az omikron: 7883 új fertőzött, 67 halott

2022. január 12., szerda 09:03 | aznap frissítve

Az elmúlt 24 órában 7883 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 67 beteg – derül ki a kormányzati tájékoztató oldalon szerdán közzétett adatokból. 

Az operatív törzs által kedden közölt összesített adatok szerint Magyarországon 3382 új fertőzöttet azonosítottak, a betegség szövődményeibe 69-en haltak bele. Kórházban 2932 beteget ápoltak, közülük 274-en voltak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 6 294 207 volt, közülük 6 033 675 fő már a második oltását is megkapta, a harmadik oltás lehetőségével 3 292 175-en éltek.

Mint írják, az új fertőzések 29 százalékát már az omikron-variáns okozza.

Egész Magyarországon jelen van az omikron, akár háromnaponta duplázódhat az esetszám

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) keddi közlése szerint stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben. Az év végi emelkedés után 2022 első hetében nem volt megfigyelhető további növekedés a szennyvízminták átlagos SARS-CoV-2 örökítőanyag-koncentrációjában.

A vizsgált városok többségében stagnáló tendencia jellemző, enyhe csökkenés egyedül a vizsgált Budapest környéki települések közös mintájában (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) volt tapasztalható 

Hozzátették: a koronavírus örökítőanyag-koncentrációja nyolc minta esetében az „emelkedett”, míg 14 minta a „mérsékelt” tartományba esett.

MIND A 22 VIZSGÁLT SZENNYVÍZMINTÁBAN KIMUTATHATÓ VOLT A KORONAVÍRUS OMIKRON-VARIÁNSA.

Az NNK felhívta a figyelmet arra, hogy akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát. Azt is kérik, hogy az emberek tartsák be a 1,5 méteres távolságot, viseljenek maszkot a tömegközlekedési eszközökön és a beltereken, továbbá gyakran és alaposan mossanak kezet.

Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint a magyarországi koronavírus-megbetegedések 29 százalékát az omikron-variáns okozza, a vírus ezen mutációja pedig egyre jobban terjed. 

A szakember hozzátette: az omikron általában enyhébb tüneteket okoz, de sokkal fertőzőképesebb,

AKÁR HÁROMNAPONTA IS DUPLÁZÓDHAT A FERTŐZÖTTEK SZÁMA.

Elmondta továbbá a vírus e változatáról, hogy az, hogy ki milyen súlyosan betegszik meg, függ az egészségi állapottól és az oltottsági foktól.

Több mint 135 ezer oltakozó egyetlen nap alatt

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára – aki az országos oltási munkacsoport vezetője is – elmondta: a januári oltási akció sikeresen indult, mivel annak első három napján több mint 135 ezer oltást adtak be, ebből csaknem húszezren vették fel az első dózist.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a következő három hétben tovább folytatódik az oltási akció. Mint mondta, ez nagyon fontos azok számára, akik esetében legalább négy, de legfeljebb hat hónap telt el az alapimmunizáció óta. Ez esetben az oltás kilencven százalék fölé tudja emelni a szervezet védekezési szintjét – fogalmazott.

A kórházi oltópontokon az alábbi időpontban lehet oltásra menni: 

(Borítókép: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok