Index Vakbarát Hírportál

A Momentum szerint megcsúszott a Kútvölgyi felújítása, átadóünnepséggel reagáltak

2022. január 12., szerda 16:04

„Fürjes Balázsnak szívügye a János kórház és a Kútvölgyi klinikai tömb, ezért is sajnálatos, hogy nem tudott eljönni a mai átadó ünnepségre” – mondta Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja, a párt helyi képviselőjelöltje a XII. kerületi egészségügyi intézmény felújítás alatt álló épülete előtt.

Ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok – idézte Orbán Viktor miniszterelnök szavait, majd ironikusan azt a következtetést vonta le a félig kész épületre utalva, hogy a hibát mi követtük el, mert elhitték a kormányzat befejezésre vonatkozó ígéreteit.

Felidézte, hogy Fónagy János államtitkár először 2018 decemberére ígérte a Kútvölgyi homlokzati felújítását, majd Fürjes Balázs államtitkár – ugyanezen a helyen állva – 2021 végére.

A Kútvölgyi-torony homlokzatát felújítják, új hőszigetelést kap, nyílászárót cserélnek, és még 2021-ben vadonatúj homlokzata lesz

– idézte Hajnal Miklós az államtitkár 2021 júniusában elmondott szavait, hozzáfűzve, hogy már 2022-t írunk, és még mindig nincs befejezve. „Ha valakit a lakása felújításakor a kivitelezője ennyire megváratna, akkor joggal merülne fel benne, hogy új szakembert keres” – küldött félreérthetetlen kampányüzenetet a választóknak.

Tompos Márton, a Momentum szóvivője mindezt azzal toldotta meg, hogy a kormány „büntetőintézkedésként” írta le a kivitelezési csúszást, amit azzal érdemelt ki szerinte a budapestiek többsége, hogy nem kormánypárti vezetőt választottak meg. (A XII. kerületben Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az országgyűlési képviselő, a kerület vezetője pedig a fideszes Pokorni Zoltán.)

Bár a helyszíni eseményre Fürjes Balázst, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárát is meghívták, helyette Takács Péter, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese jött el, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a Szent János Kórház és a Kútvölgyi-tömb is koronavírusos betegek ellátópontja volt az elmúlt két évben. 2020 márciusában vették tulajdonba a Semmelweis Egyetemtől az épületet, ekkor pedig jogvita keletkezett a kivitelező és az egyetem között. Fürjes Balázs segítségét kérték a vita rendezéséhez.

A kormány a felújítás forrását a 2021-es és 2022-es évre biztosította, számolva azzal, hogy vis majorként a koronavírus-járvány következő hulláma fékezőerőt jelenthet az építkezésben. Itt még júniusban betegellátás folyt, a fertőtlenítési munkák júliusban fejeződtek be.

Én nem tudom, jó ötlet lett volna-e a munkásokat egy aktív fertőzőosztályra ráengedni

– tette fel a kérdést. A Kútvölgyi 250 ágyas kapacitására is szükség volt, nem tudták az ellátásból kikapcsolni a harmadik hullám idején – húzta alá. Mihelyst befejeződött a János kórház 27-es épületének felújítása, azonnal áttették oda a koronavírus-betegellátást, ekkor tudták átadni a munkaterületet.

Hajnal Miklós mindezt annyival kommentálta, hogy nem a koronavírus megjelenése után merült fel először az épület felújítása. 

A Momentum képviseletében megszólalók ezt követően felkérték Takács Pétert, hogy vegyen részt az ünnepélyes szalagátvágáson, ő azonban – elhárítva a lehetőséget – azt mondta, hogy inkább a hivatalos átadáson vállalna szerepet, ennek dátuma pedig 2022 májusában lesz.

Takács Péter főigazgató-helyettestől megkérdeztük, hogy a járvány mennyiben befolyásolhatta a határidőket, különös tekintettel arra, hogy Fürjes Balázs vállalása megfogalmazásakor már tisztában lehetett a koronavírus-járvány hatásaival. Visszakérdezett, hogy mi tudjuk-e előre, hogy egy járvány mikor cseng le. Ebből az következik – tettük fel a kérdést –, hogy Fürjes Balázs a harmadik hullám lecsengésével számolt?

Bármennyire is értékelem államtitkár úrnak a segítő szándékát és elkötelezettségét, ő ebben a kérdésben azért laikus

– reagált az Országos Kórházi Főigazgatóság helyettes vezetője, aki a májusi határidőről viszont azt mondta, az meglehetősen biztos.

A sajtótájékoztatót követően Fürjes Balázs a  közösségi oldalán  reagált . Kiderült, hogy ma reggel kint járt a helyszínen, de a Momentum által meghirdetett esemény időpontjában már elment, mert más programja volt. Bejegyzésében azzal indokolta a késlekedést, hogy

a felújítás inkább jó és alapos legyen, mint gyors, semmiképp se veszélyeztesse az ellátás, a betegek biztonságát!

Ezért sem akarják a tegnap kiírt választás napjához szabni az átadást – írta az államtitkár.

A 2022-es országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP színeiben Fürjes Balázs, míg az ellenzéki összefogás jelöltjeként Hajnal Miklós indul Budapest 3. számú országgyűlési egyéni választókerületében (a XII. kerület teljes egészében, a II. kerület csak részben tartozik hozzá).

(Borítókép: Vadász Gábor, Hajnal Miklós és Tompos Márton. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok