Index Vakbarát Hírportál

Áder János kiemelt szerepet szán Ghánának

2022. január 13., csütörtök 19:47

Többnapos hivatalos látogatásra érkezett a magyar államfő szerda délelőtt az afrikai országba. Csütörtökön a ghánai elnökkel tárgyalt Accrában.

Magyarország Afrika-politikája kitüntetett szerepet szán Ghánának, amely ígéretes gazdasági növekedést mutató, szilárd, demokratikus berendezkedésű országa a térségnek 

– idézi Áder Jánost az MTI.

A köztársasági elnök elmondta, hogy megbeszélésükön azokat az együttműködési területeket érintették, amelyek a két ország külgazdasági kapcsolatainak további bővítését célozzák, és mindkét fél számára előnyt jelentenek.

A két országnak hasonló céljai vannak. Értékközösségben vagyunk, mindkét ország hátat fordított az autoriter múltnak, és demokratikus kormányzást hozott létre, amely tiszteletben tartja a jogállamiságot és az emberi jogokat

– hangsúlyozta Akufo-Addo.

A politikus úgy fogalmazott, hogy Áder Jánossal megerősítették együttműködési szándékukat a kereskedelem, a gyógyszeripar, az infokommunikáció, a vízgazdálkodás, a környezetvédelem területén, valamint megállapodtak egy közös gazdasági vegyesbizottság felállításában, amely a kétoldalú projekteket segíti.

A ghánai elnök megköszönte Magyarország támogatását abban, hogy az afrikai ország az ENSZ biztonsági tanácsának nem állandó tagjává váljon.

Kitértek a Száhel-övezet biztonságpolitikai kihívásaira, arra, hogy a dzsihádista erők jelenléte komoly, az afrikai államokra súlyos veszélyt jelentő probléma. Akufo-Addo kiemelte, hogy Ghána szerint nem lehet csökkenteni, sőt növelni kell a térségben az ENSZ békefenntartók jelenlétét.

Ghánában 2021-ben átadták az ország legnagyobb, legmodernebb technológiával épült szennyvíztisztító telepét, amely magyar közreműködéssel valósult meg Kumasi városában, és most két további ilyen beruházás jön létre, szintén magyar részvétellel. Ez jelentős segítség, így mérséklődhetnek a szennyezett víz által terjesztett betegségek

– hangsúlyozta Áder János a tárgyalást követő sajtótájékoztatón.

A felek kitértek arra, hogy Ghánában magyar segítséggel már két mezőgazdasági mintafarm létesült, amelyeket továbbiak követhetnek. Áder János kiemelte, hogy Magyarország nagy segítséget tud nyújtani a vetőmag-nemesítési eljárásokban és a különböző országok klímájához kiválóan alkalmazkodó növények termesztésében, így ez a terület a jövőben a két ország közötti együttműködés új terepe lehet.

A köztársasági elnök hozzátette, hogy Magyarország nemcsak a szennyvíz, hanem az ivóvíz tisztításában is komoly technológiákkal rendelkezik. A magyar konténeres technológiával olyan, a világtól elzárt térségekben is lehet ivóvizet tisztítani, ahol nem nagyon van infrastruktúra. A tengervíz sótalanítása révén is el lehet látni ezzel a magyar fejlesztéssel megfelelő minőségű ivóvízzel kisebb településeket.

Egyetértettünk abban, hogy a XXI. század a víz évszázada lesz, jó minőségű és mennyiségű víz nélkül sem a lakosság ellátása, sem az ipar fejlesztése, sem a gazdaság bővítése nem képzelhető el

– tette hozzá. 

A tárgyalópartnerek a két ország oktatási kapcsolatainak bővítésére is kitértek. Megegyeztek abban, hogy fontos az ösztöndíjrendszer bővítése is. Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt 5 évben három és félszeresére nőtt a Ghánából Magyarországra érkező diákok száma.

Áder János az első magyar köztársasági elnök, aki a rendszerváltás óta Ghánába látogat. A magyar politikus Koforiduában felkeresi a Newill Academy iskolát, amelynek felújításához a Hungary Helps is hozzájárult. Kumasiban a magyar szaktudással, a Pureco cég által épített szennyvíztisztító telepet tekinti meg.

(Borítókép: Nana Akufo-Addo ghánai elnök fogadja hivatalos látogatásán Áder János köztársasági elnököt az accrai elnöki palotában, a Jubilee House-ban 2022. január 13-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok