Index Vakbarát Hírportál

Orbán Balázs: A magyarok szavazatai nem megvásárolhatók

2022. január 13., csütörtök 15:57

Az idei költségvetésről, a gyermekvédelmi népszavazásról és a járvány elleni védekezésről is nyilatkozott Orbán Balázs. A miniszterelnök politikai igazgatója szerint 2012 óta hatékonyan működik a rezsicsökkentés.

Nem azért kell a legfontosabb társadalmi csoportoknak forrásokat juttatni, hogy aztán ránk szavazzanak – nyilatkozta Orbán Balázs a 168 Órának adott csütörtöki interjúban, és hozzátette: a magyar politika legnagyobb félreértése, hogy a szavazatok így megvásárolhatók.

Mi azt látjuk, hogy most kutya kötelességünk azokat támogatni, akik a leginkább ki vannak szolgáltatva vagy a legnagyobb mértékben viselik a válság terheit

– fogalmazott a miniszterelnök politikai igazgatója, és kifejtette, hogy ezért döntöttek a legfiatalabb korban munkát vállalók, a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, az orvosok, a fegyveres testületeket tagjai, valamint a minimálbéren élők támogatása mellett a költségvetés összeállításakor.

„Vakok közt a félszemű a király”

Arra a fölvetésre, hogy magas kockázatokkal járó büdzsét fogadtak el, a politikus úgy reagált: ugyanezeket a kritikákat kapták a baloldali sztárközgazdászoktól tulajdonképpen kormányzásuk első évétől kezdve. Minden egyes alkalommal bebizonyosodott, hogy a magyar kormánynak volt igaza.

Nem indult könnyen, de mára nem véletlenül vagyunk mindhárom nagy hitelminősítőnél a befektetésre javasolt kategóriában

– vélekedett a kormányfő politikai igazgatója.

A növekvő inflációval kapcsolatban Orbán Balázs úgy fogalmazott:

A spanyolviaszt senki nem tudja újra feltalálni. Azt lehet mondani, hogy vakok közt a félszemű a király, és ez bizonyosan igaz ránk a politikai ellenfeleinkkel szemben. Mert mit is mond a baloldal? Szétteszi a kezét azzal, hogy az infláció ellen semmit nem lehet tenni, a piaci folyamatokat nem lehet befolyásolni. Az ő válságkezelésük alatt ennek szellemében a mostaninál magasabb volt az infláció szintje.

Arra a felvetésre, hogy a rezsicsökkentés ellenére is a magyar emberek fizetnek a megdrágult energiáért, csak az adóforintjaikon keresztül, az államtitkár kijelentette:

A magyar emberek el tudják dönteni, hogy ki akarják-e tenni magukat annak a kockázatnak, hogy a világpiaci árak azonnal megjelennek az árképzésben, s így akár egyik hónapról a másikra is többszörösére nőhetnek a rezsiköltségeik, vagy azt akarják, hogy az állam védje meg őket ettől a kockázattól. A baloldal az előbbi, mi az utóbbi pártján állunk, s noha mindenki azt mondta 2012-ben, hogy ezt nem lehet megcsinálni, mi megcsináltuk, és a rendszer azóta is működik, most pedig a legtöbb európai ország utánozni próbálja.

Orbán Balázs hozzátette: a legalacsonyabb keresetűek számára a rezsi és az élelmiszer a legjelentősebb tétel a fogyasztásszerkezetben. Ezért pont az ellenkezője igaz annak, amit a kormány kritikusai állítanak, és a rezsicsökkentés arányaiban a leginkább rászorultaknak segít a legjobban.

Semmi probléma nincs a homoszexualitással

A gyermekvédelmi népszavazás kapcsán Orbán Balázs elmondta: a genderérzékenyítés ma a nyugati világ egyik legfontosabb politikai kérdése.

Nekem két kiskorú gyermekem van. Úgy gondolom, hogy egy elbizonytalanodó világban az oktatási rendszernek nem az a feladata, hogy a bizonytalanságérzést növelje a gyermekekben, hanem hogy biztos fogódzókat adjon számukra. Ezért szeretném megtartani a kontrollt, hogy én magam tudjam eldönteni: szexuális felvilágosítás kérdésében mikor, kitől, milyen információkat kapjanak

– fejtette ki a miniszterelnök politikai igazgatója.

Orbán Balázs azt is hozzátette: Magyarországon az ég világon semmi probléma nincs a homoszexualitással. Nemi identitását felnőttként mindenki úgy éli meg, ahogy szeretné. A gyermekek védelme viszont másik kérdés.

A többség eredményesnek tartja a védekezést

A világjárvány elején nagyon erősen lezáráspárti stratégiát alkalmaztunk, mert az volt az észszerű. De a világ és a helyzet is folyamatosan változott, ezért most oltásalapú a védekezésünk. Ezzel a szakemberek és az átlagemberek többsége is egyetért

– mondta a járvány elleni védekezésről az államtitkár, aki a nyugat-európai helyzetre is kitért:

nem tudom felfogni, hogy miként segíti a járvány elleni védekezést, ha olyan intézkedéseket fogadnak el, amiket az emberek nagy része nem akar, és erőszakos rendőri fellépést alkalmaznak azokkal szemben, akik a nemtetszésüket fejezik ki. Nem segíti a járvány elleni védekezést, destabilizációt eredményez, rombolja az állami szervekkel szembeni bizalmat és erősíti a radikális oltáselleneseket. Ezzel szemben Magyarországon az emberek többsége egyetért az intézkedésekkel és eredményesnek tartja a járvány elleni védekezést, az oltási kampányt, miközben nem következett be destabilizáció, és a radikális mozgalmak a társadalom perifériáján maradtak

– vélekedett Orbán Balázs, aki szerint a ciklus egyik nagy mélypontja volt a baloldal oltásellenes kampánya.

(Borítókép: Orbán Balázs. Fotó:  Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok