Index Vakbarát Hírportál

Figyelmeztet a rendőrség: életveszélyes a Balaton jegén tartózkodni

2022. január 13., csütörtök 14:37

Életveszélyes jelenleg a Balaton jegén tartózkodni – figyelmeztetett a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a rendőrségi honlapon. 

Azt írták, a tó parti sávjának egyes részein és a kikötőkben csütörtök hajnalra kialakult jég mindössze egy-három centiméter vastag, így alkalmatlan a közlekedésre és a sportolásra. A szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, nem mozog – hangsúlyozták.

A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a tíz centimétert

 – írták. Kitértek arra is, hogy jeges vízből mentett embert nem szabad azonnal túlfűtött, meleg helyre vinni, jeges ruházatától megszabadítva, fokozatosan kell felmelegíteni és orvosi ellátásban kell részesíteni. Közölték, hogy tilos a szabad vizek jegén tartózkodni

A rendőrök fokozottan ellenőrzik a jégen tartózkodás szabályainak betartását. A szabályszegőket rajtuk kívül a közterület-felügyelők, a halászati őrök és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv ügyintézői is figyelmeztethetik, de ötezertől ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal, vagy szabálysértési eljárás indítása mellett akár 150 ezer forint pénzbírsággal is sújthatják – olvasható a közleményben.

(via Police.hu)

Rovatok