Index Vakbarát Hírportál

Lesz minden: napsütés, szél, mínuszok, hó, köd, ónos eső

2022. január 14., péntek 17:43

Éjszaka északkeleten folytatódik a borult, párás idő, a derült tájakon pedig átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet; néhol jelentéktelen, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-nek eljuttatott közleményében.

Az északkeleti megyékben szombaton is jobbára borult maradhat az ég, másutt több-kevesebb napsütés várható; főleg a Dunántúlon lehet időnként több a felhő. Az északnyugati szelet éjszaka északnyugaton még többfelé kísérik erős, olykor viharos lökések, majd veszít erejéből a szél, de néhány erős széllökés még szombaton is előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 4 fok között várható, de a derült, szélvédett, havas helyeken ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 3 és 8 fok között alakul, de a borult tájakon csupán fagypont körül valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat öt megyében (Győr-Moson-Sopron megyében, Komárom-Esztergom megyében, Veszprém megyében, Fejér megyében és Pest megyében) adott kis elsőfokú figyelmeztető előrejelzést széllökés miatt; mint írják, a várt legerősebb széllökések meghaladhatják óránként a 70 kilométert.

Éjszaka délnyugaton helyenként, a Dunától keletre többfelé képződik, terjeszkedik a zúzmarás köd, illetve a rétegfelhőzet, amely vasárnap napközben zsugorodik, de főleg a Tiszántúl egyes részein meg is maradhat. Másutt fátyolfelhős, napos idő várható. Számottevő csapadék nem valószínű, de a keleti ködös, borult körzetekben néhol előfordulhat hószállingózás, szitálás, ónos szitálás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 8 és mínusz 2 fok között alakul, de a havas, illetve szélvédett tájakon ennél hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet a napos országrészekben 2, 8, a felhős, ködös vidékeken mínusz 2, plusz 1 fok között várható.

Az előrejelzés szerint hétfőn felhőátvonulásokra számíthatunk, általában közepesen vagy erősen felhős lesz az ég.

Napközben helyenként valószínű hószállingózás, szitálás.

A nap második felétől az északkeleti megyékben lehet elszórtan vegyes halmazállapotú záporos csapadék. Az északnyugati szél nagy területen megerősödik, több helyütt viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire mínusz 5 és plusz 1 fok között alakul, de a havas, fagyzugos részeken hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 10 fok között valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat nyolc megyében (Győr-Moson-Sopron megyében, Komárom-Esztergom megyében, Veszprém megyében, Fejér megyében, Pest megyében, Nógrád megyében, Heves megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében) adott kis elsőfokú figyelmeztető előrejelzést széllökés miatt; mint írják, a várt legerősebb széllökések meghaladhatják óránként a 70 kilométert.

Kedden az ország nagy részén gyengén felhős, napos időre számíthatunk, de főleg a Nyugat-Dunántúlon lehetnek erősen felhős, illetve borult területek is, ott előfordulhat helyenként kisebb eső, havas eső, a hegyekben esetleg hó. Az északnyugati szél sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 4 fok között alakul, de a fagyzugos, illetve szélvédett keleti, északkeleti körzetekben hidegebb is lehet. Kora délután 3, 9 fokot mérhetnek.

Szerdán változóan felhős időre van kilátás hosszabb-rövidebb napsütéssel. Számottevő csapadék nem valószínű. A délnyugati szél sokfelé megélénkül, néhol megerősödik. A minimum-hőmérséklet általában mínusz 7 és plusz 3, a csúcsérték 2 és 10 fok között várható.

Csütörtökön felhőátvonulások várhatók, sok felhővel, általában rövidebb napos időszakokkal. Szórványosan valószínű vegyes halmazállapotú csapadék. A délnyugati, majd északnyugati szél sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódhat. Hajnalban mínusz 6, plusz 1, a kora délutáni órákban 3, 11 fokot olvashatnak le a hőmérőkről.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok