Index Vakbarát Hírportál

Elmaradhat-e a választás a veszélyhelyzet miatt?

2022. január 14., péntek 18:01

A január 11-én megjelent Magyar Közlönyben, az Igazságügyi Minisztérium rendeletében olvasható, hogy mi a teendő a már kinyomtatott ajánlóívek költségeivel, ha „a választás veszélyhelyzet miatt elmarad”.

A rendelet egyébként az általános országgyűlési képviselő-választások és az ezzel egy időben megtartott országos népszavazás költségeinek elszámolási rendjéről szól. Az Azonnali szúrta ki és írta meg, hogy mi olvasható a Magyar Közlönyben a 3/2002. (I. 11) számú IM rendelet alatt:

Ha a választás veszélyhelyzet miatt elmarad, de az OEVI (Országos Egyéni Választási Iroda) a Ve. 121. § (2) bekezdése szerinti ajánlóívet már kinyomtatta, az ellátandó feladatokkal kapcsolatos normatívák alapján a támogatás megállapításra kerül.

A lap azt is hozzátette: eddig kormányzati dokumentumban sehol nem írták le, hogy a kormány akár „a választások elhalasztásával is számol a veszélyhelyzet miatt”.

Az Alaptörvény betűje szerint:

az országgyűlési képviselők általános választását - az Országgyűlés feloszlása vagy feloszlatása miatti választás kivételével – az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani.

Az alkotmányos kötelem szerint tehát elmaradásról nem lehet szó, legfeljebb az április 3-ai dátumhoz képest 58 napos halasztást eredményezhet a vészhelyzet.

Kérdésünkkel megkerestük az Igazságügyi Minisztériumot, hogy az Azonnali által észrevett kitételre miért volt szükség, illetve hogyan értelmezhető ez a veszélyhelyzet és az április 3-ra kiírt választás/népszavazás vonatkozásában.

A tárca arról tájékoztatta az Indexet, hogy az országgyűlési képviselők általános választásának megtartása az Alaptörvényből következik, ezért azt a rendkívüli jogrend nem befolyásolja.

A Rendelet szerinti szabály azt rendezi, hogy ha egy-egy szavazókörben a szavazás valamilyen egészségügyi-járványügyi okból meghiúsul, akkor milyen költségelszámolási szabályok érvényesülnek. Azonban ilyen meghiúsulásra főszabály szerint nem kerülhet sor, a törvényi szabályok ugyanis számos biztosítékot tartalmaznak arra, hogy a választás mindenképpen megtartható legyen minden szavazókörben

– közölte az Igazságügyi Minisztérium kérdésünkre.

(Borítókép: Először szavazó fiatal leadja szavazatát Budakeszin a Fő utcai bölcsődében az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok