Index Vakbarát Hírportál

DK: Legalább csaknem kétmilliárdot keresett az állam a gyászoló családokon tavaly

2022. január 15., szombat 14:25

A KSH statisztikáiból derült ki, hogy mint minden más, a temetkezések is jelentősen megdrágultak. Csak az elmúlt egy évben 12 százalékkal, éppen a járvány és a világrekorder magyar halálozás idején – hangzott el a DK sajtótájékoztatóján.

Míg 2020-ban 189 ezer forintot kellett fizetni a legegyszerűbb temetés elengedhetetlen tételeiért, addig tavaly év végén ugyanezért már 212 ezer forintot. Ebből a 212 ezer forintból közel ötvenezer forint csak az áfa. Ha a járványban elhunytak családjai mind a legolcsóbb temetést választották, az állam akkor is közel kétmilliárd forintot keresett a gyászoló családokon – hangzott el Ráczné Földi Judit, a DK elnökségi tagjának online sajtótájékoztatóján.

A DK felháborítónak tartja, hogy a kormány nyerészkedik a világrekorder halálozáson azzal, hogy meghagyta a temetkezések 27 százalékos áfáját.

Az ellenzéki párt szerint ez világos üzenet a Fidesztől az országnak: ahogy ma üzlet az egészség, úgy üzlet a halál is, méghozzá magának a magyar államnak.

Éppen ezt a gonosz, kapzsi és szívtelen kormányzati logikát kell leváltanunk április 3-án, az országgyűlési választáson!

– zárta szavait Ráczné Földi Judit.

Rovatok