Index Vakbarát Hírportál

Nagyot változik az időjárás hétfőn

2022. január 15., szombat 15:19

Szombat délután az északkeleti, keleti megyékben maradhatnak tartósan borult, párás területek, máshol többórás napsütésre lehet számítani, felhős idő az Észak-Dunántúlon lehet időnként.

A prognózis szerint többnyire élénk széllökések kísérik majd az északnyugati szelet, a legmagasabb nappali hőmérséklet főképp 3 és 8 fok között alakul, míg a borult tájakon mindössze fagypont körül valószínű. Késő estére várhatóan 1 és mínusz 7 fok közé csökken a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.

Szombat éjszaka nagy területen képződhet majd zúzmarás köd, illetve rétegfelhőzet, míg másutt derült vagy fátyolfelhős időre van kilátás. Általában mínusz 2 és mínusz 8 fok között alakul majd az éjszakai hőmérséklet, az északi völgyekben, valamint a havas Tiszántúlon azonban mínusz 10 vagy mínusz 12 fokig eshet vissza az időjárás.

Az Időkép előrejelzéséből az is kiderül, hogy hétfőn reggel mínusz 7 és 2, napközben pedig mínusz 2 és 7 fok közötti időre van kilátás. 

Korábban az Index is beszámolt az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzéséről, amelyből kiderült, hogy az északkeleti országrészben továbbra is rossz marad a levegő minősége. Jelentős javulás, illetve változás hétfőtől várható, akkor ugyanis

a szél egy hidegfront hatására előbb nagy területen megerősödik, majd viharossá fokozódik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint vasárnap estétől megerősödik az északnyugati szél, előbb az Észak-Dunántúlon, majd a főváros térségében. Mint írják, főleg a magasabban fekvő helyeken akár viharos lökések is előfordulhatnak, tíz megyére pedig sűrű köd miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

(Borítókép: Erős szél 2021. január 25-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok