Index Vakbarát Hírportál

Hatástalanították a bérbombát az ország egyik legnagyobb munkáltatójánál

2022. január 17., hétfő 19:36

A minimálbér és a garantált bérminimum emelése bértorlódással fenyegetett, de sikerült megállapodni.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, két szakszervezet is arra figyelmeztetett, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum 2022-es emelése az ország egyik legnagyobb foglalkoztatójánál komoly bérfeszültséget hozhat. Akkori cikkünkben Meleg János, a MÁV–Volán-csoporthoz tartozó Vasutasok Szakszervezetének elnöke két példával szemléltette a helyzetet:

Egy új munkavállaló bruttó 260 ezer forintért kezdhet dolgozni, miközben egy 10-15 éve itt dolgozó kolléga megkapva a 10 százalékos alapbérfejlesztést, 26 ezer forinttal fog többet keresni nála. A munkakörök esetében ez úgy néz ki, hogy például egy váltókezelőnek 260 ezer forintra emelkedik az alapbére, de egy forgalmi szolgálattevő, aki frekventáltabb munkakörben, magasabb iskolai végzettséggel dolgozik, kevesebb, 10 százalékos bérfejlesztést kap, így a két juttatás összege közeledik egymáshoz.

A MÁV–Volán-csoport közleménye szerint az érdekegyeztető tanács ülésén a munkáltató és a csoport kollektív szerződést kötő szakszervezetei megállapították, hogy a hároméves bérmegállapodásban foglaltak a tavalyi év során teljesültek.

Az ülésen megállapodás született arról, hogy a 2022. évi 10 százalékos béremelés legkisebb mértéke – a minimálbér növekedése miatti bértorlódások elkerülése érdekében – 40 000 forint lesz. A VOLÁNBUSZ Zrt. esetében – a 10 százalékos alapbérfejlesztésen túl – a további részletszabályokról a következő hetekben születhet megállapodás.

Ezzel összességében 2022-ben a bérek emelésére és a lojalitásjuttatás egységesítésére mintegy 49 milliárd forintot fordítanak. Azt is kifejtették, hogy

a bérminimumok emelése és a bértorlódások kezelése eredményeként közel 43 ezer munkavállalónk részesül a 10 százalék alanyi jogú béremelést meghaladó mértékű bérfejlesztésben, ami mintegy 12 milliárd forint többletet jelent. A szükséges forrásokat a munkáltatói járulékterhek csökkentéséből származó vállalati megtakarítások biztosítják.

Hozzáteszik: a bérmegállapodás eredményeként a MÁV–Volán-csoport munkavállalói 2022-ben éves szinten átlagosan legalább bruttó 530 ezer forinttal vihetnek többet haza, mint tavaly.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)

Rovatok