Index Vakbarát Hírportál

A Nézőpont szerint Fidesz-győzelemre számítanak a magyarok

2022. január 19., szerda 11:20

Tízből hét (68 százalék) aktív szavazó szerint a Fidesz–KDNP fogja megnyerni a választásokat – derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából, miközben az ellenzéki szavazók kevesebb mint fele, 42 százaléka bízik a kormányváltásban.

A Nézőpont Intézet januári, ezer fő telefonos megkérdezésével készült felmérésében arra a kérdésre, hogy „Melyik politikai oldal fogja megnyerni a következő országgyűlési választást?”, a Fidesz országos támogatottságánál is többen, 68 százaléknyian válaszoltak úgy, hogy a mostani kormányoldal lesz a befutó, kevesebb mint ötödük számít ellenzéki sikerre.

A kormánypárti választók 88 százaléka bízik a Fidesz győzelmében, 11 százalékuk bizonytalan, egy százalékuk pesszimista a kérdésben. Az ellenzéki szavazók 42 százaléka bízik a kormányváltásban, 36 százalék a Fidesz–KDNP újrázására számít. Nem tudott válaszolni a kérdésre a kormánykritikus aktív szavazók 22 százaléka.

A Medián 2021 végi kutatása azt mutatta, hogy az ellenzéki szavazók harmada is úgy gondolja, hogy a Fidesz nyeri a választást.

Mint arról beszámoltunk, a népszavazással egybekötött országgyűlési választásokra április harmadikán kerül sor.

(Borítókép: Fidesz-kongresszus 2021. november 14-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok