Index Vakbarát Hírportál

Európai élmezőnyben a fővárosi állatkert

2022. január 26., szerda 18:21

A hazai állatkertek közül az első, Európa 126 vezető állatkertje közül pedig a tizenötödik helyen áll a Fővárosi Állat- és Növénykert az európai állatkertek nem hivatalos ranglistáján, az úgynevezett Sheridan-listán – közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

A park közleménye szerint a listán többek között a látogatói élmény, a szolgáltatások és a kertben folyó szakmai munka értékelése alapján rangsorolják Európa vezető állatkertjeit. A ranglistán szereplő 126 európai állatkert közül

a Fővárosi Állat- és Növénykert 207 ponttal a 15. helyen szerepel, megelőzve valamennyi hazai állatkertet

és több olyan nagy hírű társintézményt is, mint például a Koppenhágai Állatkert, a Berlini Állatpark, az amszterdami Artis Zoo, a hamburgi Hagenbeck Állatpark, a Londoni Állatkert, az Antwerpeni Állatkert, a Barcelonai Állatkert, a tenerifei Loro Parque, illetve Párizs mindkét állatkertje.

Az értékelési rendszer szellemi atyja a brit Anthony Sheridan, aki eredetileg az elektronikai iparban volt sikeres üzletember. Azonban 2007-ben, visszavonulása után elhatározta, hogy bejárja Európa legjelentősebb állatkertjeit, és értékeli őket egy kidolgozott szempontrendszer szerint.

Listája a módszertan részletes leírásával, valamint egyéb állatkerti tapasztalatainak összegzésével együtt először 2011-ben látott napvilágot What Zoos Can Do című könyvében. Azóta rendszeresen frissíti, aktualizálja a listát. A közlemény szerint

a ranglista legutóbbi, 2018-as kiadásában a fővárosi állatkert 110 állatkert közül a 17. helyen szerepelt,

így a városligeti intézmény az elmúlt években két helyet javított a helyezésén úgy, hogy az értékelésbe bevont összes állatkert száma is emelkedett.

A legfrissebb ranglista, a Zooscape 2020 – Sheridan’s Handbook of Zoos in Europe 2015–2030 című a múlt év végén megjelent könyv részeként látott napvilágot.

(A budapesti Fővárosi Állat- és Növénykert bejárata. Fotó: Róka László / MT)

Rovatok