Index Vakbarát Hírportál

Márciustól időalapú jeggyel utazhatunk Budapesten

2022. január 26., szerda 15:55

Ezek a jegytípusok nem korlátozzák az átszállások számát, bármennyiszer használhatók, akár oda-vissza is lehet velük utazni.

Döntött a Fővárosi Közgyűlés, így tavasztól már 30 és 90 perces időalapú jegyekkel is lehet utazni a BKK járatain. Ezeket a digitális termékeket a nevükkel ellentétben – a használati feltételek miatt – valójában akár 60 és 120 percig is lehet majd használni – derül ki a Budapesti Közlekedési Központ közleményéből.

A központ emlékeztet rá, hogy a Fővárosi Közgyűlés a január 26-i, szerdai ülésén Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztésében napirendre vette az időalapú jegyek bevezetését. A testület támogatta a városvezető javaslatát, így a tervek szerint márciustól már elérhetők lesznek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain használható időalapú jegyek.

Az időalapú termékek két induló jegytípusa: 

Egy hagyományos vonaljegy ára 350 Ft, aki tehát akár csak egyszer is átszáll egy másik járatra – vagy oda-vissza utazik ugyanazon a vonalon –, annak már megéri inkább a 30 perces jegyet használnia a vonaljegy helyett.

Kiválóan alkalmas valamilyen ügyintézéssel egybekötött utazásra, érvényességi idejébe még egy oda-vissza út is beleférhet, hiszen bármelyik irányba érvényes.

A BKK arról is tájékoztat, hogy

az időalapú jegyek bevezetése előtt a jól ismert, hagyományos vonaljegy is elérhetővé válik digitális formában, amI ugyancsak sokaknak nyújthat majd segítséget az utazásaikKor.

Az időalapú jegyek kizárólag digitális formában lesznek elérhetők, papír változatban nem. A sokak által ismert klasszikus vonaljeggyel ellentétben ezek a jegytípusok nem korlátozzák az átszállások számát, bármennyiszer használhatók, ráadásul bármilyen irányba, akár oda-vissza is lehet velük utazni. Az időalapú jegyek ugyanazokra a BKK-járatokra lesznek érvényesek, mint egy vonaljegy. A Volánbusz „kék” járatain a teljes vonalon, a MÁV, HÉV vonatain pedig Budapest közigazgatási határán belül fogadják el majd azokat.

A jegy érvényessége a járműre történő felszálláskor vagy a metró területére történő belépéskor indul az első kódbeolvasással. Az időalapú jegyekkel minden – érvényességi időn belül – elkezdett utazást be lehet fejezni, még akkor is, ha az tovább tart, mint 30 vagy 90 perc. Tehát a 30 perces jeggyel 29 perc 59 másodpercig, a 90 perces jeggyel pedig 89 perc 59 másodpercig fel lehet szállni egy újabb BKK-járatra, és azzal el lehet utazni Budapest határán belül bármeddig. Azaz a felszállásnál kell figyelni a megfelelő időpontra. Így előbbit – bizonyos esetben – akár 60, utóbbit akár 120 percig is használhatják a BKK ügyfelei. Tehát például a félórás jegy nem válik érvénytelenné a 30 perc leteltét követően, a jegy érvényessége ugyanis addig tart, amíg az utas a 30 percen túli időszakban le nem száll a járműről. 

(Borítókép:  A Budapesti Közlekedési Központ [BKK] május elsejétől megújult ügyfélközpontja.  Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok