Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor lesz a fő szónok a republikánusok konferenciáján

2022. január 26., szerda 16:51

Március 25-én és 26-án rendezik meg az amerikai republikánus tábor Conservative Political Action Conference (CPAC) elnevezésű konferenciáját Budapesten, a Várkert Bazárban – jelentette be Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

A CPAC Hungary fő szónokának Orbán Viktor miniszterelnököt kérték fel.

Szánthó Miklós elmondta, hogy sok száz résztvevőt várnak, kiemelt külföldi és hazai előadókkal. Elfogadta a meghívást Spanyolországból Santiago Abascal Conde, a jobboldali VOX párt elnöke, valamint a brazil elnök fia, Eduardo Bolsonaro is – ismertette.

Amerikai szenátorok, kongresszusi képviselők, az ottani szellemi élet sok jeles képviselője, európai kutatóintézetek vezetői és újságírók is érkeznek a rendezvényre. Meghívtak továbbá jobboldali európai vezetőket, politikusokat és európai parlamenti képviselőket is.

Tavaly szeptemberben jelentették be, hogy Magyarországra hozzák a rendezvényt, amely nemcsak egy konferencia, a jobboldali tábor összejövetele, hanem egy show is egyben. A rendezvény súlyát mutatja, hogy 1974 óta, mióta megrendezik, valamennyi aktuálisan regnáló republikánus elnök részt vett rajta, Ronald Reagantől Donald Trumpig. Szánthó Miklós kiemelte, hogy a CPAC Hungary nemcsak amerikai–magyar rendezvény lesz, hanem nemzetközi, az egész nyugati civilizációból várnak döntéshozókat, véleményformálókat, politikusokat. 

A konferencia tematikája az „Isten, haza, család” hármas egységére épül

– mondta Szánthó Miklós, hozzátéve: ez a három szó kifejezi azt az értékrendet, amely „átfogó és globális támadás alatt áll napjainkban Nyugaton”.

Az Alapjogokért Központ igazgatója elmondta, hogy a rendezvény célja többek között az, hogy kapcsolódási pontként szolgáljon a nyugati civilizáció konzervatívjai számára, összekapcsolja őket, és megmutassák a liberálisoknak, hogy a konzervatív erők igenis együtt tudnak működni nemzetközi szinten.

A sajtótájékoztatón levetítették Matt Schlappnak, az Amerikai Konzervatív Unió elnökének köszöntőjét.

(Borítókép:  Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója sajtótájékoztatót tart az amerikai republikánus tábor budapesti konferenciájáról a szervezet fővárosi székhelyén 2022. január 26-án.  Fotó:  Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok