Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely: Nem korlátozható a pedagógusok sztrájkhoz való joga

2022. január 26., szerda 21:44

Nem korlátozható a közoktatási intézményekben dolgozók sztrájkhoz való joga – írta Karácsony Gergely főpolgármester a koalíciós polgármesterekkel közös közleményében szerdán.

A pedagógusok figyelmeztető sztrájkjával kapcsolatban úgy fogalmaztak, kiállnak azok mellett, akiket jogsérelem ér. A közoktatásban dolgozók szakszervezetei érdekeik érvényesítése érdekében január 31-én figyelmeztető sztrájkot tartanak.

Ez megítélésünk szerint alapvető munkavállalói joguk, és ezt a jogukat nem lehet korlátozni. Ennek ellenére a kormány nemtelen eszközökkel kíván fellépni a január 31-i figyelmeztető sztrájkkal szemben, és megakadályozza, hogy minél több közoktatásban dolgozó emelhesse fel a hangját az őt ért sérelmek miatt

– fogalmaztak, hozzátéve, hogy a kerületi polgármesterekhez is több jelzés jutott el, hogy munkáltatói intézkedéssel fenyegetik azokat, akik csatlakoznak a figyelmeztető sztrájkhoz.

Egy munkaerőhiánnyal küzdő ágazatban ez még viccnek is durva. Ezért is elítélünk minden olyan próbálkozást, üzengetést, amely korlátozni akarja ezt az akciót

– írják. Hozzátették: a kormánynak megfélemlítés helyett dolgoznia és tárgyalnia kellene; megoldást keresnie, nem pedig fenyegetőznie.

Mi vállaljuk, hogy a közoktatási intézményeinkben dolgozók sztrájkhoz való jogát nem korlátozzuk

– idézi a közleményt az MTI.

Rovatok