Index Vakbarát Hírportál

Török Gábor: A Fidesz magával fog megküzdeni a választáson

2022. január 26., szerda 11:10

Az érdemi kampány hiányáról, az ellenzék vérszegénységéről és Márki-Zay Péter sajátos kommunikációs stílusáról is kifejtette véleményét Török Gábor politológus.

Az elemző szerint nehéz értékelni, amit az ellenzék a köztársasági elnök jelölése terén előadott. Nem volt világos és egyértelmű ellenzéki reakció Novák Katalin kinevezésére, holott egy alternatív jelöltállítás vagy a bojkott lehetősége adott volt. Ahogy az egész ellenzéki kampányra, erre is a vérszegény jelző illik a legjobban megítélése szerint. Szimbolikus lett volna, ha jelöltet állít az ellenzék, ez azonban elmaradt – mondta az elemző az Inforádió Aréna című műsorában. Úgy látja, hogy a kényszerből egységesülő ellenzék cselekvéseiben még nincsen kiforrott döntéshozatali mechanizmus.

Török Gábor elmondta, hogy a politikai logikából fakad, hogy pártpolitikusok töltik már be egy ideje az államfői posztot.

Az első húsz év tekinthető ebből a szempontból egyfajta rendszerhibának, amikor nem frontpolitikusok lettek köztársasági elnökök. Ez a pozíció is a zsákmányrendszer részévé vált, aminek egyetlen korlátja a választók reakciója lehetne, de ennek nyomát sem látom

– állapította meg Török Gábor, aki szerint a mostani kormány számára az a jó, ha minél kevesebb ellensúly létezik a politikai térben. Az államfői pozíciónál fontos szempont, hogy a lehető legkisebb konfliktusforrás merüljön fel – mondta a politológus, felidézve Schmitt Pál elhíresült mondatát, miszerint ő nem fék, hanem motor kíván lenni ebben a közjogi tisztségben.

Nincs még érdemi kampány

Török Gábor egyelőre nem érzékel érdemi kampányt és tematizációs küzdelmet országos szinten. Megjegyezte: a politikai táborok nagyon beálltak, a választást eldöntő pár százezer ember figyelme pedig még nem irányul a pártok üzeneteire. Az ő meggyőzésük az utolsó néhány hét feladata lesz.

Olyan témákkal lehet elérni a választókat, amik eljutnak majd a vacsoraasztalokhoz is.

Az elemző szerint a magyar politika visszatérni látszik a 2000-es évek kétosztatúságához, ám mégsem olyan ez, mint az MSZP–Fidesz-korszak, amikor össze lehetett mérni a két főszereplőt erejükben és törekvéseikben. A mai magyar politika iszonyatos mértékben aszimmetrikus erőforrások, felkészültség és hozzáértés szerint is. A plakátok aránya országosan 95:5 lehet a kormánypárt javára.

Éppen ezért az az érzésem, hogy a Fidesz az idei kampányban saját magával fog megküzdeni

– jegyezte meg Török Gábor, akinek meggyőződése, hogy a kampányt az fogja eldönteni, hogy az emberek mit gondolnak a Fideszről. Sokakat nem is az ellenzéki kampány hatékonysága, hanem a negatív Fidesz-képük sarkall majd szavazásra. A néhány százezer bizonytalan szavazónál lesz lényeges, hogy merre billen a mérleg nyelve. Az ellenzéki tárgyalások igazi tétje, hogy ki mennyi helyet kapjon a befutónak gondolt listás helyekből. A DK, az MSZP és a Párbeszéd sokkal inkább nyerhető körzeteket kapott, mint például a Jobbik – állapította meg a politikai elemző.

Márki-Zay Péter saját frakciójának lehetőségét nem véletlenül blokkolta a DK és a Jobbik.

Utóbbinak egyáltalán nem hiányzik egy új centrista jobboldali politikai erő megjelenése a parlamentben. A választókat idegesíthetik a mandátumokon és a frakciókon való viták, de ezek rendkívül fontos kérdések a saját jövőjük szempontjából

– világított rá Török Gábor.

A mai helyzetet látva inkább a sci-fi műfajába tartozik, hogy az ellenzék 101 parlamenti mandátumot szerezzen áprilisban

– állapította meg Török Gábor. Úgy látja: a választás alapvetően az egyéni körzetekben dőlhet el. 35-40 körzet szerinte alapvetően nyerhetetlen az ellenzék számára, Budapesten és számos megyei jogú városban viszont jók az esélyeik. Gyurcsány Ferenc évértékelését kampányidőszakban az elemző papírformának gondolja.

Márki-Zay Péter nyilatkozatai

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek sajátos kommunikációs technikája és logikája van, és ez már az elmúlt években is megmutatkozott, de most sokkal többen figyelnek rá. Sokat improvizál, és ebből sok olyan mondat származik, amire ráugrik a sajtó – jegyezte meg Török Gábor, aki szerint Márki-Zay Péter kommunikációs hibáiból igen kevés jut csak el a választókhoz.

Sokak szerint az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szokatlan stílusa Trumpot idézi, ami még nagy veszélyeket is rejthet a kormányoldal számára, hiszen ez az Egyesült Államokban igencsak sikeres volt.

Óvatos lennék annak megítélésében, hogyan hat ez majd a választókra. Nem biztos, hogy ezek politikai hibák a részéről. Márki-Zay Péter stílusa hozhat meglepetést, de a simább vereség is benne van a pakliban – mondta az elemző.

235 ezer aláírás összegyűjtése sok vagy kevés?

Török Gábor úgy gondolja, hogy karácsony idején, hóban-fagyban gyűjteni az aláírásokat egy borzasztó nehéz műfaj, és bravúr volt ennyit is összegyűjteni. Az itteni ellenzéki kommunikációt profibbnak is tartja.

A politológus is osztja azt a megállapítást, hogy a választás alapvető kérdése: Fidesz vagy nem Fidesz? Az ellenzéknek viszont nagyon fontos lenne valamit felmutatni a kampányban.

Ha Gattyán György pártja egy százalék fölé menne, az lenne a választás legnagyobb meglepetése. A Mi Hazánk jól rátalált a saját politikai témájára, ami akár meglepetést is okozhat. A Kutya Párt parlamenti bejutása kétségesebb lesz – ítélte meg a kisebb pártok választási esélyeit Török Gábor.

(Borítókép: Török Gábor. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok