Index Vakbarát Hírportál

A mobilok 32 százalékát úgy cserélik le, hogy még megfelelően működnek

2022. január 28., péntek 11:47

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatásából kiderült, hogy az esetek 32 százalékában elkerülhető lett volna a mobiltelefonok cseréje. A szervezet szerint fontos lenne fenntarthatósági szempontokat is figyelembe venni a fogyasztóknak, ugyanis a gyakori telefoncsere nagyon szennyező a környezetre nézve.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatásából kiderült, hogy a használt mobilok 53 százaléka legfeljebb kétéves, 85 százaléka pedig nem idősebb ötévesnél. Magyarországon a 14 éves vagy idősebb lakosság 94 százaléka használ mobiltelefont. 

A kutatásból megtudtuk, hogy a telefonok 32 százalékánál a csere elkerülhető lett volna, mert a mobil megfelelően működött, de a használó mégis újat kapott, kedvezmény hatására vásárolt, vagy csak megunta korábbi, divatjamúlt darabját.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága a helyzetet aggasztónak tartja, ugyanis a mobiltelefonok előállításához ritka nyersanyagokat használnak, a gyártás, a szállítás és a használat pedig jelentős károsanyag-kibocsátással és hulladékkal jár.

Fontos volna, hogy a fogyasztók a használat és a vásárlás során fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vegyenek

– jegyezték meg. 

A megunt készülékek másodlagos piaca csökkenthetné a gyártás iránti igényt, azonban a technológia gyors avulása miatt az embereknek csupán 15 százaléka mobilozik használtan vásárolt vagy kapott készülékkel.

A nagy többség (82 százalék) újonnan szerezte be telefonját.

Az emberek 56 százaléka új készülék vásárlásakor inkább megtartotta a régit, csupán 10 százalék adta le újrahasznosítás céljából, 3 százalék pedig egyszerűen a szemétbe dobta az ipar számára értékes, ám szennyező hulladékot.

(via MTI) 

(Borítókép: Kuni Takahashi / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok