Index Vakbarát Hírportál

Emmi: megtévesztő cikk jelent meg egy koronavírus-gyógyszerről

2022. január 29., szombat 05:40

Közleményt adott ki az Emmi egy sajtócikkel kapcsolatban, amelyben szerintük megtévesztő állítások hangzottak el a heparin nevű készítménye magyarországi alkalmazásáról.

A közleményben ugyan nem konkretizálták, hogy pontosan mire reagálnak, de vélhetően az Átlátszó csütörtöki írására gondoltak. Ebben a rossz kormányzati kommunikációt, illetve a a szakmai szintű kommunikáció hiányát okolták amiatt, hogy a szer alkalmazása csak lassan és korlátozott mértékben terjedt el Magyarországon.

Az Emmi-közleményben erre reagálva kifejtették: az anyag neve már 2021 márciusában is szerepelt az Országos Intézetek és Szakmai Kollégiumok által összeállított terápiás ajánlásban (Az Átlátszó cikke szerint egyébként a hatóanyag már 2021 februárjában szerepelt a Gyógyszeres terápiás javaslat COVID-19-ben nevű, online is elérhető ajánlásban). A véralvadásgátló anyag ugyanis alkalmas több súlyos szövődmény – köztük a tüdőembólia vagy a szívinfarktus – megelőzésében. 

A heparin immunrendszert segítő tulajdonsága is megerősíti használatát a kórházban fekvő, vírusfertőzött betegeknél

– írta a közleményben az Emmi. Hozzátették: koronavírusos betegek gyógyítására kijelölt osztályokon, különösen az intenzív ellátást nyújtó részlegeken a véralvadásgátló kezelés a mindenkori protokoll része. A legújabb megfigyelések szerint a heparin segítségével csökkenthető az idős, rizikófaktorokkal rendelkező betegek COVID okozta halálozása is – zárta közleményét az Emmi.

(via MTI)

(Borítókép:  Balázs Attila / MTI)

Rovatok