Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalint több válaszadó utasítja el, mint ahányan elfogadják

2022. január 29., szombat 11:50

A teljes népesség 41 százaléka szavazna a Fidesz–KDNP, 40 százalék pedig az ellenzéki összefogás, az Egységben Magyarországért listájára. A Magyar Kétfarkú Kutya Pártra 3, a Mi Hazánkra 2 százalék voksolna, a bizonytalanok aránya 14 százalék – derül ki a Republikon Intézet felméréséből.

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült január 19. és 24. között. Az eddigi kutatásaiktól eltérő módon januárban nem egyes pártok, hanem pártlisták népszerűségét vizsgálták, azoknak a politikai erőknek a támogatottságát figyelembe véve, amelyekre ténylegesen lehet is szavazni a választáson.

A Republikon felméréséből kiderül, hogy a pártválasztók körében azonos szinten áll a Fidesz–KDNP és az ellenzék közös listája, mindkét politikai erő 47-47 százalékot érne el. Az MKKP és a Mi Hazánk támogatottsága ebben az összevetésben szintén ugyanannyi, mindkét párt támogatottsága 3-3 százalék.

Januárban az intézet azt is felmérte, hogy a választók a köztarsági elnök közvetlen vagy parlamenti megválasztását részesítenék-e előnyben.

Itt a válaszadók 60 százaléka jelezte, hogy az államfő közvetlen megválasztását támogatja. Harminckét százalék gondolja úgy, hogy továbbra is a parlamentnek kellene megválasztani a köztársasági elnököt, 8 százalék pedig bizonytalan.

Az is kiderült, hogy a közvetlen köztársaságielnök-választást a Fidesz szavazók egyharmada is támogatja.

Novák Katalin, a köztársasági elnöki tisztség várományosának népszerűségét is megvizsgálta a Republikon. A válaszadók 77 százaléka tudott véleményt formálni a korábbi családokért felelős tárca nélküli miniszterről, közülük 47 százalék kedveli, 53 százalék viszont nem.

(Borítókép: Sóki Tamás / Index)

Rovatok