Index Vakbarát Hírportál

Ujhelyi István: A magyar kormány nem kérte az elnyert uniós támogatást

2022. január 29., szombat 15:35

A magyar kormány visszalépett attól az uniós támogatási programtól, amelyen keresztül 900 millió forintot nyert el ingyenes és kedvezményes árú koronavírus-tesztekre – közölte Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője online sajtótájékoztatóján szombaton.

Az MTI beszámolója szerint

a szocialista politikus magyarázatot vár a kormánytól arra, hogy miért nem vette igénybe az országnak odaítélt összeget.

A PCR-tesztek árát a kabinet 19 500 forintban maximálta, van ahol már 16 ezer forintért is hozzá lehet jutni a tesztekhez – idézte fel. Ez azonban sokaknak megfizethetetlen, egy több tagú család esetén a tesztelés százezer forintos költség lehet – tette hozzá.

A politikus elmondta, hogy a magyar kormánytól hiába kért adatokat a pályázat kimeneteléről, végül az Európai Bizottsághoz fordult, és ott tájékoztatták a visszalépés tényéről.

„Elképesztő felelőtlenség”, „teljes érzéketlenség” – így kommentálta, hogy a kormány „nem hajolt le” a szóban forgó 900 millió forintért.

Az Európai Bizottság (EB) az Európai Parlament kezdeményezésére 100 millió eurós keretösszegű pályázati programot hozott létre vissza nem térítendő forrásokkal a tesztelések ösztönzésére – jelezte a politikus.

Ujhelyi István ismeretei szerint a magyar kormány jelentkezett a tavaly június 25-én meghirdetett pályázatra, de miután elnyert 900 millió forint támogatást, visszalépett.

Kifogásolta, hogy közérdekű adatigényléssel sem tudott hozzájutni az általa kért információkhoz, ezért volt kénytelen az EB-hez fordulni.

Rovatok