Index Vakbarát Hírportál

Bár bejelentették, mégsem újították fel a Ságvári turistaházat

2022. január 30., vasárnap 08:10

Szomorú képet fest az egykor szebb napokat látott Ságvári Endre turistaház. A Lajos-forrásnál lévő patinás épületet 2005-ben zárta be a Nemzeti Vagyonkezelő. A természetjárók egy ideje már csak legyintettek, amikor alkalomadtán szóba került a ház, elfogadva, hogy nem ez lesz az első olyan köztulajdonban lévő ingatlan, ami nem egy új üzemeltetőé, hanem lassan az enyészeté lesz. Az öt éve felújításra jelentett többi ház sincs sokkal kedvezőbb helyzetben.

A nagy hagyományokkal rendelkező természetjárás, illetve az erdők infrastruktúrájának megújítása hosszú idő után 2013-ban került újra fókuszba, ekkor hirdette meg a kormány a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programot. Ebben elsőként öt turistaház felújítása szerepelt:

Galyatetőn a turistaházat (a mellette lévő kilátóval együtt) teljes körűen rendbe hozták és 2015 szeptemberében át is adták a nagyközönségnek. A másik négy azonban nem egy sikertörténet.

Nem fenntartható, ezért elengedték

2016-ban nevezték ki Révész Máriuszt kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztossá, ő pedig nem sokkal később ismét elhintette a remény magvát, amikor 2017-ben arról beszélt, hogy

a Téry Ödön Programban legkésőbb 2019 elejére négy turistaház – a Bakonyban Balinka-Kisgyón, a Szentendre melletti Lajos-forrás turistaháza, Badacsonytördemicen a Rodostó és a Hidegkúti turistaház Gyöngyöspatán – felújítása fejeződhet be összesen 2 milliárd forintból, engedélyes terveik heteken belül elkészülnek.

A programban szereplő házak felújításának tervezése valóban el is kezdődött, azonban az előkészítés során hamar kiderült, hogy a felsorolt házak felújítási és üzemeltetési költsége nincs arányban a várható bevételekkel, vagyis nem lehet ezeket a házakat fenntarthatóan üzemeltetni. Egyetlen kivétel a hidegkúti turistaház volt, amely meg is kapta a szükséges támogatást, a kivitelezés idén kezdődik és 2023-ra valósulhat meg  –  közölte lapunkkal az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK).

A Ságvári Endre turistaházról alig több mint egy hónappal ezelőtt viszont rendkívül lehangoló kép készült, mely szerint jelenleg már közelebb áll a bontást indokló állapothoz, mint a felújítandó kategóriához.

 turistaházként reménytelennek tűnik a helyzete, a kezelésével és hasznosításával nem foglalkoznak tovább.

A Dreher család egykori vadászkastélyaként is szolgáló épületegyüttest átadták a Várkapitányság Nonprofit Zrt.-nek azzal, hogy ők próbáljanak vele kezdeni valamit. Az átadás gesztusával együtt aztán e turistaházat ki is vették a Téry Ödön Programból.

Az említett négy turistaház legnagyobb problémája maga az elhelyezkedés. Az épületek a felújítás kivitelezési munkája szempontjából extrém helyszíneken állnak. Közismert, hogy az építőipari vállalkozások már évek óta válogathatnak a beruházások volumene és mennyisége alapján a potenciális projektek között. Így belátható, hogy az időjárási körülményeknek erősen kitett, infrastrukturális szempontból gyenge, vagy hiányos helyszínen történő kivitelezés körülményessége miatt nem túl vonzóak az ilyen beruházások. Mindez a közbeszerzési eljárások iránti érdektelenségben is visszaköszön, vagy a beérkező ajánlatok összegében mutatkozik meg leginkább – magyarázza az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda.

A Lajos-forrásnál lévő turistaház esetében ráadásul két dolog is a fejlesztés elengedését indokolta. Egyrészt nem elég magát az épületet felújítani, ugyanis a tervezett vízigény biztosítása érdekében egy 2017-es vizsgálat alapján új kút, vagy kutak fúrása, illetve a forrás vízhozamának kihasználása is szükséges lenne az ivóvíz biztosításához. (A Pilisi Parkerdő Zrt. tavaly márciusban jelentette be a Lajos-forrás megújítását, de a turistaház felújítását előrevetítő komolyabb fúrások nem történtek.) Másrészt a ház megközelítése érdekében a mára rendkívül leromlott állapotú épülethez vezető utat is fel kellene újítani, ami további jelentős kiadást jelentene, a rentábilis üzemeltetésre kijelölt erdőgazdaságnak pedig komoly kockázatot. 

Inkább kisebb szálláshelyeket fejlesztenek

Balinka-Kisgyón esetében az elkészült tervek költségbecslése már önmagában meghaladta az összes ház felújítására biztosított költségvetési forrást. Bár 2020-ban 425 millió forint támogatást kapott a vagyonkezelőként megjelölt erdőgazdaság, azt vissza kellett fizetnie, mert a közbeszerzést megelőző értékbecslés alapján is 570 millióba került volna a felújítása. 

Badacsonytördemicen, az Országos Kéktúra mellett fekvő Rodostó Turistaháznak sem volt nagyobb szerencséje. A helyzete szinte ugyanaz. Az egyébként rendkívül impozáns tervek megvalósítását itt is az építkezéseket jellemző árrobbanás döntötte romba. További nehezítő körülmény volt, hogy csak egy fokozottan védett területen át vezető-, részben magánúton keresztül lehet megközelíteni. 

Az elkészített üzleti terv alapján, a fenntartható üzemeltetéséhez egy szobát 25-30 ezer forint/fő/éj áron kellene értékesíteni, ez a díjszabás nem fér bele egy Turistaház-fejlesztési Programba.

Ezzel kapcsolatban az AÖFK azt is megjegyezte, hogy egy ilyen beruházásnak versenytorzító hatása lett volna a környező, piaci alapon működő, akár teljesen önerőből megvalósult szálláshelyek palettáján.

Talán még a Hidegkúti Turistaház fejlesztése áll a legközelebb a megvalósításhoz. Itt az első, sikertelen közbeszerzés után egy újat írtak ki, úgy tudjuk, ez hamarosan lezárul. Amennyiben sikeres lesz, idén elkezdődhet a felújítás, és a meglévő két épületet felhasználva összesen 30 férőhelyes turistaház üzemeltetését kezdheti meg az Egererdő Zrt.

A kormányzati turistaház rekonstrukcióval megbízott programiroda a kedvezőtlen tapasztalatok nyomán a zászlóshajónak tekinthető fejlesztések felől a kisebb, árrobbanást kevésbé megérző turista szálláshely-fejlesztésekre helyezte át a hangsúlyt. A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében 2021 végére 100 turistaház kapott támogatást 5 milliárd forint értékben, melyek közül 78 már el is készült. 

Update: Cikkünk megjelenését követően a Várkapitányság jelezte, hogy a Lajos-forrásnál lévő turistaház megmenekül az enyészettől, felújítása után a természetbarátok kedvelt pihenő- és találkozóhelye lesz. Az épület felújítása idén elkezdődik.

(Borítókép: A Lajos-forrás melletti volt Ságvári Endre turistaház Szentendre közelében 2018. január 16-án. Fotó: Cseke Csilla / MTI)

Rovatok