Index Vakbarát Hírportál

Emelt szintű érettségit tett egy 71 éves zombai férfi

2022. január 30., vasárnap 15:21

Hetvenegy évesen tett emelt szintű érettségi vizsgát történelemből a zombai Kovács Károly. A történetére Töttős Gábor, a Tolna Megyei SZC Ady Endre Technikum és Kollégium történelem-latin szakos tanára hívta fel a figyelmet.

A férfi így szerette volna inspirálni unokáját az emelt szintű érettségi elvégzésére, illetve ezzel terelte el figyelmét, ugyanis nyolc évvel ezelőtt daganatos betegséget diagnosztizáltak nála. Ekkor az orvosok azt mondták neki, hogy maximum három hónapja van hátra.

Elmondása szerint, amikor a mezőgazdaságban dolgozott, igyekezett fizikálisan leterhelni magát. Azonban már egy ideje nem munkaképes, ezért – hogy ne legyen rossz lelkiállapotban és elterelje a figyelmét fájdalmairól – gyerekkori történelemkönyvének olvasásával foglalta le magát.

Kovács Károlyt nagyszülei nevelték fel és levelezőn érettségizett le Palánkon 1978-ban, munka mellett. Ezért is volt furcsa az érettségire vonatkozó terve családjának. 

Amikor meghallotta a családom, hogy mire készülök, képletesen szólva, dobtak egy hátast. Nem gondolták, hogy komolyan szeretném megcsinálni a vizsgát. Úgy néz ki, most már nincs rák a szervezetemben, bár egy szövettan eredményére várok jelenleg. A betegséget tanulással ellensúlyoztam

– nyilatkozta a nyugdíjas a Tolna megyei hírportálnak.

Az idős úrnak – aki eredetileg 2021 májusában lányunokájával együtt szeretett volna vizsgázni – jó eredménnyel sikerült leérettségiznie, ami lehetővé tenné azt is, hogy államilag támogatott nappali tagozatos képzésre jelentkezzen.

Az elért 322 ponttal felvételiznie sem kellene, de a jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint hallgatói szerződést kell aláírnia, miszerint az államilag támogatott féléveivel azonos mennyiségű időt kéne tanítania a diploma megszerzése után. A tervek szerint méltányossági kérelmet ír majd ezzel célozva meg az alapfokot.

Rovatok