Index Vakbarát Hírportál

Napokon belül megtudhatja, benne van-e a választási névjegyzékben

2022. január 30., vasárnap 09:52

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn kezdi kézbesíteni az országgyűlési választásról és a vele egy napon tartott gyermekvédelmi népszavazásról szóló értesítőt a Magyarországon élő 7,8 millió választópolgárnak – adta hírül az MTI. AZ NVI a névre szóló küldeményben arról értesíti a választókat, hogy szerepelnek a névjegyzékben.

A 7,8 millió választópolgárnak legkésőbb február 11-ig postázzák az értesítőt a lakcímükre a névjegyzékben szereplésről. Amennyiben ezt valaki nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti mindezt, aki új értesítőt állít ki.

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevet, születési nevet, születési időt és a lakcímét tartalmazza, de az értesítő magába foglalja még a szavazás helyét, idejét, valamint hogy a választópolgár melyik választókerületben vagy településen gyakorolhatja választójogát. Ezenkívül a szavazókör akadálymentesítéséről is tájékoztatást adnak.

Az értesítő felhívja a választók figyelmét, hogy számít a véleményük abban, kik legyenek az Országgyűlés tagjai, valamint a népszavazásra bocsátott kérdésekben (ezeket az értesítő tartalmazza is), és hogy véleményét a választópolgár úgy tudja kifejezni, ha elmegy szavazni.

Az értesítő tartalmazza azt is, hogy aki nem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, vagy nemzetiségi névjegyzékbe vételénél nem kérte, hogy az terjedjen ki az országgyűlési képviselők választására is, a parlamenti választáson egy egyéni képviselőre és egy pártlistára szavazhat.

Ha a pártlisták helyett inkább a nemzetisége országos önkormányzata által állított listára kívánna szavazni, március 18-án 16 óráig kérheti nemzetiségi névjegyzékbe vételét az országgyűlési képviselők választására kiterjedő hatállyal.

Azok a választópolgárok, akik szerepelnek a nemzetiségi névjegyzékben, egy egyéni képviselőre és nemzetiségük országos önkormányzata által állított listára szavazhatnak.

Ha a nemzetiségi lista helyett inkább pártlistára kívánnak szavazni, levélben vagy elektronikus azonosítás nélkül március 30-án 16 óráig, személyesen vagy elektronikus azonosítással április 1-jén 16 óráig kérhetik.

(Borítókép:  Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én.  Fotó:  Kovács Tamás / MTI)

Rovatok