Index Vakbarát Hírportál

Lángba borult a Nagyberek, mocsárjárókkal oltották a tüzet

2022. január 31., hétfő 09:29

Több hektáron gyulladt ki a védett terület déli része Somogyszentpál határában vasárnap délután.

A tűzesethez a zalakarosi, a nagykanizsai és a marcali hivatásos, illetve a helyi önkéntes tűzoltókat riasztották. Mintegy 12 hektár lángolt, a tűzoltók megkezdték a terület körülhatárolását, majd a tűz megfékezését – írja a Somogy megyei hírportál.

Az oltás irányítását a helyszínre kiérkező katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vette át, de a tűz megfékezését nehezítette a sötétség, a szél, valamint az is, hogy az égő legelő mocsaras, lápos területen található.

A tűzzel érintett 300-400 méter hosszú és ugyanilyen széles terület a Nagyberek védett déli része, ahol a tűzoltók mocsárjárókat is bevetettek az oltás érdekében.

Lakott terület nem volt veszélyben, ám úgy tűnik, megsemmisült a Fehérvízi-ősláp, amely egy pocokfaj táplálékszerző helye. Koros fák és magaslesek is elégtek.

A szakemberek a héten mérik fel a tűz martalékává lett terület nagyságát. Egyelőre azt valószínűsítik, hogy több mint tíz hektár égett le.

Pénteken Szolnokon is tűz ütött ki egy nádasban. Az oltást a viharos szél is nehezítette, végül a tűzoltók sikerrel megfékezték a lángokat.

Rovatok