Index Vakbarát Hírportál

Milliárdos tőkemozgás a Városháza-ügy érintettjeinek cégében

2022. február 1., kedd 17:49

A Váci úton gigaberuházást végrehajtó Southblaze Kft. tízmillió eurós tőkéjének döntő része Ruszlan Rahimkulovtól származik, így üzlettársai aránytalanul jól járhatnak a kiemelt beruházásnak nyilvánított projekttel.

Ruszlan Rahimkulov, Zentai Péter és Huszár Viktor közös cégében, a Southblaze Kft.-ben milliárdos összegek mozogtak – írta meg kedden az Átlátszó.hu.

Mint ismert, Ruszlan Rahimkulov és Zentai Péter neve a Városháza-ügy kapcsán is előkerült. Ruszlan Rahimkulov volt az, akinek – amerikai, izraeli és olasz üzleti körök mellett – eladásra kínálták a Városházát. Zentai Péter maga is részt vehetett a Városháza-ügyben zajló tárgyalásokon, és ő volt az, akiről Karácsony Gergely úgy gondolta, az ügy koronatanúja lesz. A főpolgármester fideszes bűnözőnek titulálta Zentait, de tévedett, mert kiderült, hogy Bajnai Gordon volt wallisos üzlettársa, Bodnár Dezső tanúskodik az ügyben. Huszár Viktor nem más, mint Gattyán György nemrég alapított pártja, a Megoldás Mozgalom alelnöke.

A Southblaze Kft.-t 2021. január 19-én alapították, fő tevékenysége szerint ingatlan adásvételére. A cég hárommillió forintos alaptőkéjét Rahimkulov, Zentai és Huszár adta össze. A Huszár Viktor és Marton Péter érdekeltségében lévő V152 Property Kft. 1,5 millió forint törzsbetét befizetésével ötvenszázalékos tulajdonrészhez jutott, a Zentai Péter érdekeltségében álló Peter’s Consulting Kft. 750 ezer forint törzsbetét befizetésével 25 százalékos tulajdonrészt, a Ruszlan Rahimkulov érdekeltségében álló Greennovatív Kft. 750 ezer forint törzsbetét befizetésével 25 százalékos tulajdonrészt szerzett.

a cég megalapítása után nem sokkal további tízmillió eurós összeget tettek a vállalkozásba tőketartalékként. A február 3-án történt befizetések viszont nem a tulajdoni hányadok arányában történtek.

Ruszlan Rahimkulov cége hétmillió eurót, a Huszár Viktor és Marton Péter érdekeltségében lévő cég hárommillió eurót fizetett be, míg a Zentai Péter érdekeltségében álló cég nem tett be további tőkét a közös vállalkozásba.

A befizetések után a cégbe eredetileg mindössze 750 ezer forintot befektető Zentai Péter érdekeltsége immár 2,5 millió eurót ér, Ruszlan Rahimkulov viszont úgy fektetett be hétmillió eurót, hogy az ő üzletrésze a Southblaze teljes, tízmillió eurós cégértékének csak a negyedét testesíti meg. Huszár és Marton érdekeltsége pedig ugyan befizetett hárommillió eurót a Southblaze tőketartalékába, de feles tulajdonosként az üzletrésze a befizetett pénznél jelentősen többet, ötmillió eurót képvisel.

Az aránytalanságok miatt az Átlátszó.hu megkereste a Southblaze Kft.-t, amelynek ügyvédje a következő választ küldte a portálnak:

Nem szokatlan piaci gyakorlat az, hogy az egyes tagok eltérő összegű vagyoni hozzájárulást bocsátanak egy társaság rendelkezésére, és a teljesített befizetéseik nincsenek összhangban a tulajdoni részesedéseikkel.

A Southblaze tájékoztatása szerint a cég egyébként elsődlegesen arra jött létre, hogy megvásárolja a budapesti Váci út 152–158. alatti ingatlant, és ott lakóparkot, irodaépületeket és egy szállodát is magában foglaló ingatlanfejlesztést hajtson végre. A cégbe befizetett tízmillió euró pedig az ingatlan megvásárlására szolgál, ami egy hosszabb tranzakciós folyamat keretén belül valósul majd meg.

A szóban forgó ingatlan egyébként a volt Láng Gépgyár területe. A rajta megvalósuló ingatlanfejlesztést kiemelt beruházásnak minősítette a kormány, a területet pedig rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánították, így azon kedvezményes áfakulccsal árusítható lakások épülhetnek.

(Borítókép: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának épülete az V. kerületi Városház utcában. Fotó: Jászai Csaba / MTVA / Bizományosi / MTI)

Rovatok