Index Vakbarát Hírportál

Mi minden maradt ki Orbán Viktor vagyonnyilatkozatából?

2022. február 1., kedd 19:01

Ma délután online sajtótájékoztatót tartott az Egységben Magyarországért Mi minden maradt ki Orbán Viktor vagyonnyilatkozatából? címmel Varga Zoltán (DK), Gér Mihály (Párbeszéd) és Harangozó Tamás (MSZP) részvételével.

Varga Zoltán, a DK frakciószóvivője szerint a mostani vagyonnyilatkozatból az tárul elénk, hogy „Magyarország leggazdagabb embere ismét zokogva fordította ki a zsebeit, széttárta a karját, és azt kérte tőlünk, hogy higgyük el, ő annyira szegény, mint a templom egere”.

A DK-s politikus elárulta, hogy természetesen Orbán Viktorról van szó, aki bő tíz éve játssza el ugyanezt,

miközben strómanja, Mészáros Lőrinc és a rokonok nevére több száz milliárdokat halmoz természetesen az adófizetők pénzéből. A miniszterelnök egykori szomszédjának nevén közel ötszázmilliárd forintos vagyon van, ezzel pedig gazdagabb, mint az angol királynő vagy Cristiano Ronaldo

– mondta az ellenzéki politikus, emlékeztetve arra, hogy a hatalomból összeharácsolt vagyon bonyolult cégbirodalomból áll össze. „Papíron Mészáros Lőrinc a tulajdonos, de a valóságban a teljes vagyon fölött Orbán Viktor opponál. Az Egységben Magyarországért azért dolgozik, hogy az idei legyen az utolsó év, amikor Orbán Viktor az ország szeme láttára eljátszhatja a legnagyobb hazugságát, hogy nem ő a leggazdagabb magyar” – jegyezte meg Varga Zoltán, akinek a reményei szerint a kormányváltás után Orbán következő vagyonnyilatkozatát már a független igazságszolgáltatás töltheti ki.

Gér Mihály, a Párbeszéd önkormányzati képviselője is disszonánsnak tartotta a miniszterelnöki vagyonnyilatkozatot a valóság tükrében. „Ennek ugyanis az volna a célja, hogy a közhatalmat gyakorlók vagyoni viszonyai megismerhetők legyenek a polgárok számára.”

Szijjártó Péter műfüves focipályája sem jelenik meg a vagyonnyilatkozatban, Völner Pálé is hagy némi kívánnivalót maga után, hiszen a vagyongyarapodása nem derül ki a vonatkozó dokumentumból.

– sorolta Gér Mihály. Az Egységben Magyarországért javaslata az, hogy a NAV vizsgálja át a vagyonnyilatkozatok valóságtartalmát, és minősüljön bűncselekménynek a hamis adatok közlése.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese megítélése szerint a vagyonnyilatkozatok álságos jellegével a mostani napokban szembesülhet az egész ország.

Éveken keresztül látjuk, hogyan urizálnak, luxusjachtoznak és helikoptereznek bizonyos kormányzati szereplők, miközben a vagyonnyilatkozatukból nem derül ki, hogy mi alapján is teszik ezt. Itt vagy arról van szó, hogy eltitkolnak jövedelmeket, illetve korrupciós cselekmény keretében fogadnak el bizonyos juttatásokat és támogatásokat, amelyekre nem lennének jogosultak

– állapította meg harangozó Tamás, akinek pártja, az MSZP rendszerszerűen javítana a mostani helyzeten:

Az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozata február 1-jétől megtekinthető az Országgyűlés honlapján. Cikksorozatunkban beszámoltunk Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnökNovák Katalin, a Fidesz-KDNP államfőjelöltje, továbbá miniszterekkormánypárti és ellenzéki politikusok, illetve Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester vagyoni helyzetéről.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét pedig kampányköltéseinek fedezetéről kérdeztük, miután a Mandiner szerint ismeretlen forrásból finanszírozza facebookos hirdetéseit. A válaszok itt.

Rovatok