Index Vakbarát Hírportál

A szakszervezet szerint egyre több a sztrájkoló tanárokat érő túlkapás

2022. február 2., szerda 15:34

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a sztrájk utóéletéről adott ki közleményt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, több mint húszezren vettek részt a pedagógusok hétfő délelőtti figyelmeztető sztrájkjában. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint túlkapásokról érkeznek hírek.

Beszámoltak a kollégák például arról, hogy a tankerület utólag arra adott utasítást, hogy a hétfői első két óráról hiányzó tanulóknak igazolatlan mulasztást könyveljenek el, és az órákat jelöljék úgy, mintha megtartották volna. Ennek a hadmozdulatnak nyilván az a célja, hogy megmutassák vele: rendben folytak a dolgok, tanítás történt mindenhol az intézményben – és ha már a kellemetlenkedő tanulók is kapnak egy büntetést, az sem lehet gond

– olvasható a PDSZ közleményében, amelyben leszögezik, hogy „utólag meghamisítani ezeket az adatokat közokirat-hamisításnak számít”.

Több olyan esetről is tudnak, amelyeknél csak a többi kolléga kiállása miatt hátrált meg a vezető, aki a szülőket a sztrájkról értesítő pedagógust akarta megbüntetni.

Arról is írnak, hogy

sok helyen – az egyébként már rég nem is létező – fegyelmi eljárást helyeztek kilátásba, más helyeken azt állították, hogy »mivel nincs szakszervezet« az intézményben, ezért nem is lehet sztrájkolni.

A PDSZ azt kéri, ha bármilyen utasítás érkezik a tanárokhoz, mindig kérdezzenek rá, hogy annak mi a jogszabályi alapja, a gyanús utasításokról pedig kérjenek írásos verziót.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok