Index Vakbarát Hírportál

A Greenpeace is vitát javasol Orbán Viktornak és Márki-Zay Péternek

2022. február 2., szerda 11:27

Eddig 54 egyéni képviselőjelölt csatlakozott a Klímaválasztás 2022 kampányhoz, és írta alá a Greenpeace Zöld Nyilatkozatát.

Bár egyelőre az összes aláíró az ellenzéki összefogás jelöltje, a szervezet a Fidesz–KDNP múlt héten bejelentett egyéni képviselőjelöltjeit is megkereste írásban az együttműködés reményében.

A Klímaválasztás 2022 kampány szervezői a következő hetekben mind a 106 egyéni választókerületben felkeresik a közvélemény-kutatások alapján két legesélyesebb képviselőjelöltet, hogy arra kérjék őket: köteleződjenek el a Greenpeace zöld választási nyilatkozata mellett.

Egyelőre az összes aláíró az ellenzéki összefogás jelöltje, de bízunk benne, hogy hamarosan a Fidesz–KDNP pártszövetség képviselőjelöltjei is csatlakoznak a Zöld Nyilatkozatunkhoz, és vállalják, hogy az eddigiekkel ellentétben mindent megtesznek egy átfogó zöld változás érdekében, hiszen pártokon átívelő társadalmi konszenzus van arról, hogy a magyarok zöme zöld változást sürget. Reprezentatív közvélemény-kutatásunk alapján 73 százalékuk szerint a következő kormánynak kiemelten kell foglalkoznia zöld ügyekkel, nyerje bárki is az országgyűlési választást

– nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

Mint ismert, az októberi ellenzéki előválasztásokon Magyarországon először ültek le vitázni miniszterelnök-jelöltek napjaink legkritikusabb, környezet- és természetvédelmet érintő kérdéseiről. A szervezet azt várja, hogy Orbán Viktor, a Fidesz–KDNP és Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje egy hasonló vita keretében mérjék össze zöld elköteleződésüket a nagy nyilvánosság előtt.

(Borítókép: Orbán Viktor és Márki-Zay Péter. Fotó:   Thomas Trutschel / Photothek / Getty Images /   Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok