Index Vakbarát Hírportál

Jogerős az ítélet, a minisztérium nem tilthatja ki a sajtót a kórházakból

2022. február 2., szerda 08:20

A bíróság jogerősen kimondta: jogtalanul tiltotta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma a sajtót az egészségügyi intézményekből a járvány alatt. A Fővárosi Törvényszék megítélése szerint nem a minisztérium, hanem a kórházigazgatók hatásköre dönteni, hogy kit engednek be a kórházakba.

A Telex bíróságon támadta meg az Emmi azon döntését, miszerint minden sajtóorgánumot kitiltottak az egészségügyi intézményekből a köztévén és az MTI-n kívül. A minisztérium a döntésével kapcsolatban korábban közölte a lappal: a sajtó számára az MTVAMTI közreműködésével biztosítjuk a fotókat, felvételeket, tekintettel arra, hogy a járvány továbbra is erősen terjed, járványügyi készültség van. A bíróság szerint ez a döntés nem tartozott az Emmi hatáskörébe.

A bíróság szerint az Emmi csak irányítási jogot gyakorol a kórházak felett, és a minisztérium sem hivatkozott olyan jogszabályra, amely alapján a sajtókérelmekről jogszerűen dönthetett volna

– idézi a lap a Fővárosi Törvényszék ítéletének indoklását, hozzátéve, hogy a bíróság szerint ezután (sem) az Emminek, hanem a megkeresett intézményvezetőknek kell arról dönteniük, hogy forgathatnak-e stábok, készülhetnek-e riportok a kórházakban. A Telex arról is ír, hogy több mint ötven alkalommal kért fotózási engedélyt egytucatnyi intézménytől, de sehova nem engedték be őket – ahogy más orgánumokat sem.

Betegjogok és járványhelyzet

Az Index 2021 májusában kereste meg az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ), amikor Zacher Gábor sürgősségi szakorvos, toxikológus, a hatvani kórház főorvosának egy napját kísértük volna végig stábunkkal. Az OKFŐ megkeresésünkre akkor azt írta: 

Az egészségügyi intézményekben kiemelten fontos, hogy a gyógyítás és az ellátás folyamatát semmilyen formában sem lehet megzavarni, akadályozni. A betegellátás dokumentálására – a betegjogok, valamint a fennálló járványügyi helyzet és az arra vonatkozó intézkedések figyelembevételével – nincs lehetőség. A Covid-osztályokon zajló munkáról készült fotókat és felvételeket az MTVA/MTI – igénylés esetén – az Önök rendelkezésére bocsátja.

Egy hónappal később, 2021 júniusában az Országos Mentőszolgálattól is engedélyt kértünk ahhoz, hogy Zacher Gáborral készítsünk egy riportot; a mentőszolgálat válaszlevelében azt írta:

Az újságíró jelenléte, illetve a kép- vagy hangfelvétel puszta elkészítése is előzetes, írásbeli beleegyezést igényelne a kiszolgáltatott helyzetben levő betegektől, erre pedig rendszerint nem teremthető lehetőség, így a fotózásra, riportkészítésre vonatkozó kérésnek sajnos nem tehetünk eleget.

A megkeresések küldésének idején naponta 600-700 új fertőzöttet igazoltak, a járvány halálos áldozatainak száma napi 40-50 volt. Véget ért a kijárási tilalom, a közterületi maszkviselés és a távolságtartás.

(Borítókép:  Balázs Attila / MTI)

Rovatok