Index Vakbarát Hírportál

Pár nap múlva tetőzhet a járvány, tavasszal jöhet a lazítás

2022. február 2., szerda 11:16

Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos szerint nagyon közel lehet a járvány csúcsa, úgy véli, már csak három-négy nap, és elérjük azt. Amennyiben nem jelenik meg új variáns, nyugodtabb hónapok következhetnek, és már a lazításra sem kell sokat várni.

Falus Ferenc felidézte: az elmúlt hetekben rengetegen estek át az omikron-fertőzésen, ahogy arról az Index is beszámolt, volt olyan nap, amikor 20 ezer fölé ment az új megbetegedők száma.

A korábbi országos tiszti főorvos arra számít, hogy három-négy nap múlva tetőzik a járvány, és végre lecsenghet az ötödik hullám.

Én azt remélem, hogy néhány hónapig ennek következtében nem lesz vírus, amelyik hirtelen és tömegesen tud majd terjedni

– mondta a HírKlikknek a szakember, hozzátéve, hogy „azt persze nem tudni, hogy jön-e új variáns vagy sem, de bármi lehet”.

Falus Ferenc az óvintézkedésekről elmondta: a járványkezelésben eddig a „szorítsd meg, lazítsd el” módszer vált be, vagyis ha időben cselekszünk, akkor hamarabb eljöhetnek a korlátozások nélküli hétköznapok.

„Most remélni lehet, hogy hamarosan eljutunk a lazításhoz” – tette hozzá a korábbi tiszti főorvos, aki tavaszra várja az óvintézkedések eltörlését.

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt 24 órában 19 690 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 582 517 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 77, többségében idős, krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 41 548 főre emelkedett.

(via HírKlikk)

(Borítókép:  Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok