Index Vakbarát Hírportál

Magyar kaftánt viselnek a New York-i zsidók

2022. február 3., csütörtök 20:12

Európában egyedülállóan a nagybajomi varrodában készül a Londonban és New Yorkban élő ortodox zsidók tradicionális öltözéke. Az üzemben naponta több száz öltönyt és hosszú kaftánt készítenek, a fekete szín százhúsz árnyalatában.

Több mint harminc éve zakatolnak a varrógépek a JT Ruhaipari Vámszabadterületi Kft. nagybajomi üzemében. A cég mintegy 240 embernek ad munkát. A varrodában három évtizede gyártják a különböző mintázatú, méretű és színárnyalatú ruhákat – számol be minderről helyszíni riportjában a Sonline Somogy Megyei Hírlap.

A cég ügyvezetője, Gábor Tamás elmondta: a hagyományos zsidó öltözetek alapvetően nem változnak, hiszen nincsenek új modellek és divatirányzatok, ezért lehet eladni ezeket a ruhákat akár a következő szezonban is.

Magyar kaftán, minden korosztálynak

Az üzemben nemcsak a felnőtt férfiaknak, hanem tízéves kortól a gyerekeknek is készülnek öltözékek. Az öltönyök és a kaftánok műszálas vagy gyapjútermékek, a minőségük pedig a középkategóriába sorolható.

Mivel a gyártási folyamat nehezen automatizálható, a munka jelentős részéhez szükség van a varrónők tudására.

A tizenöt-húsz alapmodellből hetvenféle szabásmintával dolgoznak Nagybajomban, a vállalat évente körülbelül 120-150 ezer öltönyt gyárt. Tavaly csaknem másfél milliárd forintos forgalmat értek el, idén azonban 15-20 százalékos bevételnövekedésre számítanak.

Izraelből is érkezik néha megrendelés

A kaftánokból és az öltönyökből nemcsak az Egyesült Királyságba és Amerikába szállítanak, hanem alkalmanként Izraelből is kapnak megrendelést.

Európában egyedülálló az a munka, amit mi végzünk. A kontinensen nagy konkurenciáról nem tudunk, a Távol-Keleten azonban készítenek zsidó öltözéket. Nagyon sok a megrendelésünk, szinte alig tudjuk teljesíteni

– hangsúlyozta Gábor Tamás.

A varrodában egy műszakban, reggel hattól délután kettő óráig tart a munkaidő, ami nagy előny, mert a környező falvakban élők közül sokan művelnek kertet, vagy tartanak állatokat, ezért a munka mellett a házi gazdaságot is el tudják látni.

Egy keményen dolgozó varrónő akár bruttó 350 ezer forintot is kereshet a nagybajomi üzemben.

(Borítókép: Képünk illusztráció. Fotó: Serge Attal / Sygma / Getty Images)

Rovatok