Index Vakbarát Hírportál

Kevés az orvos, rengeteg a láthatatlan áldozat

2022. február 3., csütörtök 08:39

A Magyar Orvosi Kamara alelnöke szerint jó lenne, ha a járványkezelés mellett a normál betegellátás is működne. Elmondása szerint nagy gond van a szakrendelőkben, ugyanis nagyon kevés az orvos.

Sokféle szinten baj van a koronavírus-járvány miatt, vannak olyan egészségügyi dolgozók, akiknél kiégést okozott, ezért más típusú munkához helyezték át őket – erről beszélt Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával közösen tartott sajtóesemény után.

Az Infostart szerint Lénárd Rita elmondta: azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik még „a közelében sem jártak” egy intenzív osztálynak, sokkal nehezebb fulladó betegeket látni. Mint mondta, probléma állt elő amiatt is, hogy az idős orvosokat kivették a rendszerből a járvány miatt, akik továbbra sem tértek vissza, mert egymás után jönnek a járványhullámok.

A legnagyobb gond elmondása szerint a szakrendelők frontján van, ugyanis nagyon kevés az orvos. Mint mondta, nagyon sok az úgynevezett „láthatatlan áldozat”, mint erre korábban is felhívta a figyelmet a kamara. Elmondása szerint nem csak arról van szó, hogy a műtétek elmaradtak, hanem nagyon sokan még az orvoshoz sem jutottak el.

Szerinte a járvány után legalább négy évre lenne szükség, hogy pótolják az egészségügy elmaradásait, addig azonban nagyon fontos lenne, ha a járványkezelés mellett a normál betegellátás is működne.

(Borítókép: Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozó a járványügyi bevetési egység gyakorlatán 2020. augusztus 27-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok