Index Vakbarát Hírportál

Közleményben kérik, hogy bírják ki még egy ideig, amit az állatok művelnek Budapesten

2022. február 5., szombat 14:30

Annyira elszaporodtak a dolmányos varjak Budapest belvárosában, hogy szinte mindent összepiszkítanak egy szűkebb területen.

A Budapesti Autósok egyik olvasója nemrég fotót küldött arról, hogy egy, a Szabadság tér és a Hercegprímás utca sarkán álló autót teljesen beborított a madarak ürüléke, miután négy napig állt ugyanazon a helyen. 

A lakók szerint azonban a varjak nem csak az autókat, hanem jóformán mindent összepiszkítanak a környéken. Az illetékesek egyébként tudnak erről, és 2020-ban kiadtak egy közleményt is, amelyben azt írták: az „áldatlan állapot” csak ideiglenes, hamarosan megszűnik, és addig is az emberek türelmét kérik (Frissítés: cikkünk eredeti verziójában tévesen írtuk e közlemény alapján azt, hogy védett madarakról van szó – B.I.). 

A jelek szerint azonban a helyzet azóta sem változott. Az autósok egyelőre ponyvával próbálják megakadályozni azt, hogy a madarak összepiszkítsák a járművüket. 

A dolmányos varjakkal egyébként a budai várban is meggyűltek már a problémák, de onnan „kitiltották” őket azáltal, hogy eltávolították a fészkeiket, és madárriasztó műsólymokat helyeztek ki ellenük. Ezek a madarak egyébként nemcsak az ürülékük miatt jelentenek problémát, hanem azzal is, hogy a védett madarak fiókáit is gyakran elpusztítják.

Borítókép: Olvasónk fotója a madarak „tevékenységéről ”. 

(via Budapesti Autósok)

Rovatok