Index Vakbarát Hírportál

Megjött a hidegfront, a napsütésbe belerondít a szél

2022. február 5., szombat 06:48

Hidegfront érkezett az országba, ez több helyen is erős szelet és csapadékot eredményez, miközben más területeken huzamosabb időre kisüthet a nap.

A hidegfront szeles időt és némi csapadékot hoz magával – írja az Időkép. Szombaton a legkevesebb napsütés várhatóan a délnyugati, déli határvidéken lesz. Az északkeleti megyékben gomolyfelhők keletkeznek, zápor vagy hózápor is kialakulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint napközben már visszavonulót fújnak az éjszaka kialakult felhők, így az ország legnagyobb részén napos időre lesz kilátás.

A péntek éjszakai mérséklődés után szombaton ismét nagy területen megerősödik az immáron északnyugati irányú szél. Viharos erejű széllökésekre azonban csak ritka esetben lehet számítani.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 7 és 12 Celsius-fok között lesz, az északkeleti határvidéken viszont csak 5 fok körüli hőmérséklet várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 3 és plusz 1 Celsius-fok között alakul, azonban az északkeleti határnál, illetve a fagyzugokban néhány fokkal hidegebb is lehet.

Vasárnap reggel és délelőtt ugyancsak kisüthet a nap, de napközben északnyugat felől újabb felhők érkeznek. Napközben még nem lesz csapadék, este az északi megyékben kisebb eső, zápor, a hegyekben pedig havas eső, havazás is előfordulhat. A délnyugati szél aznap több helyen is megélénkül, megerősödik majd.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 4 és 11 Celsius-fok között valószínű, általánosságban véve az ország délnyugati részén lesz melegebb – közölte a meteorológiai szolgálat.

(Borítókép: Nagykanizsa időjárás 2010. december 9-én. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok