Index Vakbarát Hírportál

Felújítják a Lánchíd világítóoszlopait

2022. február 5., szombat 12:24

Készülnek a vasöntödében a Lánchíd világítóoszlopai, restaurálják és rekonstruálják őket. Korszerű LED-fényforrással fognak működni a korábbi nátriumlámpás világítás helyett. A világítóoszlopokat már azelőtt el kellett távolítani, hogy a bontási munkálatokat megkezdték volna.

Az első oszlopokat 2021. június 16-án leemelték a hídfőről. Ezen a napon zárták le a Lánchidat. A szakemberek állapotfelmérést végeztek, mert nem állt rendelkezésükre szakmai dokumentáció a kandeléberekről.

A Lánchíd ahhoz képest, amilyennek eredetileg elkészült 1849 novemberében, mára már sokat változott. A két világháború között kerültek vasöntvények a hídra a korábbi négy bronzkandeláber mellé, mert akkoriban a világítás korszerűsítése érdekében sűrűbben kellett elhelyezni az oszlopokat. Később, 1949-ben újabb vasoszlopok kerültek rá.

Örökségvédelmi szakértőket vonnak be a munkálatokba, akik segítenek abban, hogy eredeti kinézetéhez viszonyítva méltó és hiteles külsőt adhassanak az ismét megújuló nemzeti kincsnek. A felújításkor ezúttal a Lánchíd 1914-es megjelenését veszik figyelembe, korabeli fotók, dokumentumok segítségével.

Harminckét oszlopot rekonstruálnak és háromágú kandeláberként gyártják le őket, valamint restaurálnak huszonnégy oszlopot, melyek között ott a négy Széchenyi-korabeli is. Az eddigi nátriumlámpás világítás helyett korszerűsített LED-fényforrással látják el az összes oszlopot.

Az új világítóoszlopok vasszerkezetét a Mohácsi Vasöntödében gyártják, ahol a Lánchíd eredeti átadása-korabeli technológiával, de korszerűsítve dolgoznak – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Az új és a restaurált vasöntvényeket a Lánchíd kékesszürke színére festik, míg az eredeti, négy bronzoszlopot meghagyják. Hazánk egyik legfontosabb kulturális örökségének felújításán 2021 tavaszán kezdett el dolgozni az A-Híd Zrt. A tervek szerint 2023-ig tartanak a munkálatok.

(Borítókép: A felújítás alatt álló Lánchíd 2021. július 15-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok