Index Vakbarát Hírportál

Túl sok a beteg, eltűntek a kórházi várólistás adatok

2022. február 7., hétfő 13:39

Eltűntek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapjáról az arra vonatkozó adatok, hogy egy-egy műtétre mennyi időt kell várni Magyarországon.

Januárban derült ki, hogy a várólisták rekordhosszúságúra nőttek a koronavírus-járvány miatt. Ez lehetett az oka annak, hogy az erre vonatkozó adatokat mostanra eltüntették a NEAK honlapjáról.

Az a korábban rendszeresen közölt információ is eltűnt, hogy mennyi a műtétre várakozás minimum- és maximumideje. A korábban elérhető adatok helyett 

most már csak visszamenőleges adatok láthatók, így például az, hogy mennyi volt a megelőző hat hónapban az átlagos várakozási idő. 

A Népszava szerint a helyzetet példázza az, hogy szürkehályog-műtétre már 12,4 ezren vártak tavaly augusztusban, ami hároméves várakozást is jelenthetett. Csípőprotézis beültetése esetén hat és fél év, térdprotézisnél pedig nyolc év is lehet a várakozási idő – írták akkor. 

A lap megkérdezte az állami kórházfenntartót és az egészségbiztosítót is, hogy miért tűntek el az adatok, de megkeresésükre egyelőre egyik szervtől sem kaptak választ.

Egy tavalyi összesítésből egyébként az is kiderült, hogy a hosszú várólisták miatt a magánegészségügyben is drasztikusan megnőtt azoknak az ellátásoknak az ára, amelyekre másképp hónapokat, éveket kell várni.

(Népszava, Válasz Online)

Rovatok