Index Vakbarát Hírportál

Szlávik János szerint rossz ötlet a kötelező oltás

2022. február 7., hétfő 12:55

Több ország is szigorítja a járványügyi korlátozásokat, és kötelező oltásokat vezetnek be. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint ez nem jó döntés, és inkább enyhíteni kellene a szigorításokon.

Szlávik János aggódik amiatt, hogy jön egy újabb variáns, amelyik teljesen különbözik az eddigiektől, és kikerüli a védőoltásokat. Ugyanakkor hozzátette, hogy úgy látja, az emberek többsége átesett rajta, vagy védőoltást kapott, ezért már kifelé tartunk a járványból, de nincs rá garancia, hogy nem jön egy súlyosabb variáns. 

Arra a kérdésre, hogy jó döntésnek tartja-e, hogy több országban is enyhítenek a járványügyi korlátozásokon, azt felelte, hogy szerinte az omikron miatt a teljes könnyítés felé kell vonulni.

Nem kell szigorítani, nem tartom jó döntésnek, hogy kötelező oltásokat vetünk be akkor, amikor látjuk, hogy egyre enyhébb, enyhébb variációk jönnek, az emberek egyre jobban megtanulnak együtt élni a vírussal

– mondta Szlávik János a TV2 reggeli műsorában, hozzátéve, nem hiszi, hogy a következő hullámokban bármilyen komoly szigorításokat kellene hozni.

Mint arról az Index is beszámolt, Szlávik János a közszolgálati televízió péntek esti műsorában még arra figyelmeztetett: a fertőzésen átesés nem ad olyan védelmet, mint a védőoltás, az oltatlanok hiába estek át a fertőzésen, újra súlyosan megbetegedhetnek. Ezért indokolt az oltás felvétele. 

(Borítókép: Szlávik János. Fotó:  Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok