Index Vakbarát Hírportál

Reagált a vízműszövetség a fertőző ivóvízről szóló sajtóhírekre

2022. február 7., hétfő 16:13

A Magyar Vízmű Szövetség közleményben reagált a hazai ivóvízellátásról szóló hírekre; elmondták, hogy az ivóvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer hazánkban. A szövetség főtitkára hangsúlyozta: ha valami eltér a határértéktől, még nem jelenti azt, hogy mérgező.

A Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az európai uniós előírásoknak és jogszabályoknak – írta közleményében a Magyar Vízmű Szövetség a Portfolión megjelent hírekre reagálva. A szövetség felhívja a figyelmet arra, hogy a hétvégén megjelent, rémhírt keltő információkat felháborítónak tartja, és a hazai víziközmű-szolgáltatók nevében kikéri azt, hogy mérgező lenne a csapvíz. 

 Nagy Edit, a szövetség főtitkára kiemelte: 

Hazánkban a víziközmű-szolgáltatók kockázatalapú vizsgálatot folytatnak. A kitermelési ponttól egészen a fogyasztóig folyamatosan ellenőrzik az általuk szolgáltatott, hálózatba bocsátott ivóvizet, és amint bármi problémát tapasztalnak, azonnal tudnak korrigálni és intézkedni!

A főtitkár szerint a hatóságok folyamatosan kontrollálják a csapvíz minőségét a fentieken felül is; az ivóvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer hazánkban. Hozzátette: 

Az ágazatban több mint húszezer ember dolgozik azon, hogy az ország egész területén kiváló minőségű csapvizet biztosítsanak. Az, hogy valami eltér a határértéktől, még nem jelenti azt, hogy mérgező.

Nagy Edit továbbá kifejtette, hogy az arzén, amelynek most 10 μg/l a határértéke, és 20 μg/l a megjelent anyagban néhány településen a mért érték, azért nem számít mérgezőnek, mert ennek a határértéke évekkel ezelőtt még 50 μg/l volt – ezért nem lehet mérgező az, ami még nemrég határérték alattinak számított.

(Borítókép: Marius Becker / picture alliance via Getty Images)

Rovatok