Index Vakbarát Hírportál

A DK szerint a magyar kormány huszonegyszer annyit fizetett ugyanazokért a lélegeztetőgépekért, mint a brit

2022. február 9., szerda 13:44 | aznap frissítve

Az ellenzéki párt megnézte a brit számvevőszék jelentését a lélegeztetőgép-beszerzésről, és összehasonlították azt a magyarországi számokkal.

Ahogy beszámoltunk róla, Magyarország kormánya 178 milliárd forintért vásárolt 6258 lélegeztetőgépet Vinod Sekhar maláj üzletembertől még 2020-ban, de brit kutatóorvosok az üzlet előtt már egy hónappal nyilvánosságra hozták, hogy a lélegeztetőgépek közül a kínai Shangrila 510S típus nem alkalmas arra, hogy intenzív osztályon dolgozzanak vele. A vizsgálatról 60 oldalas jelentés készült Nagy-Britanniában, ezt követően az egészségügyi tárca 750 ilyen típusú berendezést vont ki a forgalomból.

A DK ezután átnézte a brit számvevőszék jelentését,

amelyből kiderült, hogy a brit kormány 2020 márciusában 750 darab ilyen lélegeztetőgépet vásárolt körülbelül 1,3 millió forintos darabáron. Miután bebizonyosodott, hogy a lélegeztetőgépek intenzív osztályon fekvő betegek ellátására alkalmatlanok, a brit kormány lemondta a következő megrendelést, és a már megvásárolt gépeket sem állította használatba. Ezzel szemben az Orbán-kormány 2020 áprilisában 6258 kínai, köztük Shangrila 510 S gépet vásárolt, összesen 178 milliárd forintért, azaz egy gépért 21-szer többet fizettünk, mint a brit kormány, összesen 28 millió 443 ezer forintot

– olvasható a Varga Zoltán országgyűlési képviselő által jegyzett közleményben.

A párt a következő írásbeli kérdéseket nyújtja be az ügyben:

Korábban arról írtunk, hogy a magyar kormány összesen körülbelül 16 ezer lélegeztetőgépet rendelt a koronavírus-járvány miatt.

(Borítókép: Varga Zoltán 2021. november 29-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok